Arriben a Móra la Nova els vagons del futur tren turístic

Feia 11 anys que el Museu del Ferrocarril els reclamava i finalment els han cedit i portat des de l’estació de Canfranc, en un viatge de 4 dies

09 octubre 2020 09:20 | Actualizado a 11 octubre 2020 15:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana finalment han arribat des de l’estació de Canfranc, a l’Aragó, cinc cotxes de viatgers que daten de 1950 i que el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova feia 11 anys que reclamava. En un futur, formaran part del tren turístic Lo Caspolino.

Es tracta de cinc vagons de la Renfe que van funcionar fins als anys 80 i que reben el nom de «cubans» perquè es van enviar a Cuba. «Però Cuba no va pagar mai per aquests vagons, de forma que la Renfe, en veure que no cobrava, en va deixar cinc de pendents d’enviar», explica el president de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, Jordi Sasplugas. Són originals de 1950 però el 1992 l’interior dels vagons va ser reformat. Primer estaven a Barcelona, però finalment els van portar a Canfranc, on hi han estat 28 anys. «Ara estan renovant l’estació i enderroquen els magatzems on hi són, de forma que finalment els han cedit perquè vinguen cap aquí», detalla Sasplugas. Feia 11 anys que el reclamaven des de Móra la Nova.

En ser reformats fa 20 anys, els vagons ja tenen al seu interior aire condicionat i porten també generadors elèctrics per funcionar automàticament, sense haver d’estar connectats a la catenària. De forma que amb una locomotora de vapor podran formar part del futur tren turístic Lo Caspolino. L’objectiu d’aquest tren turístic és connectar Casp amb la Costa Daurada. Les negociacions segueixen obertes amb els ajuntaments de Tarragona i Reus.

«Ja teníem cinc models d’aquests, però els vagons que ara han arribat de Canfranc tenen aire acondicionat i un o dos vagons ens podrien anar molt bé per al tren turístic a l’estiu», precisa Sasplugas. Ara, es rehabilitaran des del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, ja que l’exterior dels vagons està molt afectat i ha sofert nombrosos actes de vandalisme i grafits.

Cal recordar que fins al 5 de novembre el Museu del Ferrocarril té engegada una campanya de crowfundig per aconseguir 13.301,25 euros per poder restaurar la locomotora de vapor MZA 606, coneguda popularment com a «Cuco», que data de 1885. Al Verkami s’hi ofereixen nombroses recompenses per als que hi col·laboren.

A més, des de demà i fins dilluns, el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova celebrarà la Festa del Tren, una bona oportunitat per conèixer la col·lecció de vehicles que hi atresoren.

Comentarios
Multimedia Diari