Controlats 139 càncers amb el pla per a la detecció precoç a l'Ebre

Després d’analitzar els primers resultats del programa, els experts apunten que hi ha més casos de càncer de còlon dels esperats

24 mayo 2019 12:29 | Actualizado a 24 mayo 2019 12:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El programa de detecció precoç del càncer colorectal de les Terres de l’Ebre detecta més casos dels que es preveien en un primer moment, amb una xifra de 139 en la primera volta. El programa ha dut a terme la primera jornada per analitzar els resultats obtinguts fins ara, després d’iniciar el projecte l’any 2012 al Baix Ebre. Avui dia ja s’ha efectuat una primera volta completa –que dura dos anys-, i s’està efectuant una segona volta, a tres de les quatre comarques de l’Ebre.

Aquesta primera jornada no ha estat més que una forma de plasmar i compartir els resultats d’aquests anys de programa. «Comparativament amb la mitja de Catalunya, la participació de la gent convidada al programa, que són els homes i dones d’entre 50 i 69 anys, ha estat més alta», apunta Jaume Galceran, de la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer.

Els resultats plasmen que a Catalunya hi ha participat el 45% dels ciutadans, mentre que a les Terres de l’Ebre s’ha aconseguit una participació del 60%. Galceran també apunta que, a la vegada, la positivitat del de la prova ha estat una mica més alta que la mitja total de Catalunya.

Aquest programa té com a objectiu prevenir i tractar el càncer de còlon i recte i detectar-lo en fases molt inicials. Està dirigit a dones i homes d’entre 50 i 69 anys, i a tots ells se’ls convida a participar.

Per tal de realitzar el cribratge, a aquestes persones se’ls envia una carta amb el centre on han de dirigir-se per recollir l’equip i realitzar la primera prova de detecció de sang oculta en femta. Aquesta primera prova és molt senzilla. Si el resultat és negatiu, se’ls avisa per carta i se’ls convoca un altre cop després de dos anys. En canvi, si el resultat de la primera prova és positiu, se’ls convoca per realitzar-los una colonoscòpia per determinar si hi ha una lesió i si és càncer o no.

Amb aquest programa, en el conjunt de tota la primera volta, s’han detectat a Terres de l’Ebre 139 càncers. Pel que fa a la segona volta, encara està en procés i no hi ha una xifra determinada, tot i que Galceran apunta que «és una quantitat també força alta». De fet, l’expert assegura que els resultats comentats en aquesta primera jornada del programa «han estat d’una quantitat més alta de la que esperàvem, no només per l’alta participació de gent sinó perquè la positivitat dels casos és més alta de l’esperada».

Amb aquests programa s’aconsegueixen detectar casos de càncer de forma precoç, en persones aparentment sanes i sense símptomes. «Tot i que la quantitat és alta, gran part dels càncers que s’han detectat estan en uns estadis d’evolució precoç i, per tant, compleix l’objectiu de detectar-los precoçment i que la probabilitat de curació sigui més alta», apunta Galceran.

Més de 80 professionals

Durant la jornada es van reunir més de 80 professionals de l’àmbit sanitari de tot Catalunya, entre ponents i assistents, per analitzar els resultats. D’entre ells, onze ponent van exposar els resultats de tots els àmbits i serveis implicats en la detecció i la posterior atenció i tractament del càncer colorectal. 

Comentarios
Multimedia Diari