Más de Ebre

Creen un manual de primers auxilis per a mestres

Un equip d’infermers elaboren una guia senzilla per indicar als docents què fer i què no davant d’una situació d’emergència mèdica

Marina Pallàs

Whatsapp
El manual es va presentar aquest dijous als directors de les escoles ebrenques. FOTO: Joan Revillas

El manual es va presentar aquest dijous als directors de les escoles ebrenques. FOTO: Joan Revillas

Què fer i què no fer davant d’una contusió, d’un atac d’ansietat, de convulsions o d’una baixada de sucre. Són exemples de situacions d’emergències que poden haver de gestionar en alguna ocasió els docents de primària i de secundària. Amb l’objectiu que els professionals de l’ensenyament disposin d’una eina de consulta pràctica en situacions d’urgències i emergències mèdiques, un equip d’infermeres i infermers de l’Institut Català de la Salut de Terres de l’Ebre i del Programa salut i escola han elaborat un manual de primers auxilis. 

«La idea va sorgir arran de moltes reunions que tenim amb els docents, que expressaven inquietuts sobre com actuar en cas de situacions d’emergència o d’alumnes malalts crònics que poden patir en algun moment reagudització de la malaltia», explica Sònia Ponce, referent territorial del Programa Salut i Escola a les Terres de l’Ebre i coordinadora de la publicació. 

La guia està publicada en forma de fitxes, amb un índex alfabètic numerat sobre les situacions detallades que un alumnes pot patir en algun moment: cops de calor, pèrdues de coneixement, cremades, hemorràgies, fractures, atacs d’asma... 

Les normes d’actuació són molt clares i concises, amb un semàfor de color verd amb indicacions de què s’ha de fer i un semàfor de color roig roig sobre què no s’ha de fer en aquella determinada situació. 

L’objectiu en tot moment és donar als professors i mestres unes indicacions molt senzilles, concrets i clares davant d’una situació que de ben segur causa força estrès. 

Ahir al matí als serveis territorials d’Ensenyament es va portar a terme la presentació d’aquest manual als directors de centres del territori.
Montserrat Perelló, directora dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, n’ha fet una molt bona valoració de la iniciativa. «I creiem que els docents també en faran molt bon ús», afirma. 

Tal com ha detallat la directora, les Terres de l’Ebre han sigut pioners en molts d’aquests projectes en relació a la salut a l’ensenyament «ia som referents en el programa de Suport Vital Bàsic i el programa d’higiene de mans, que han tingut una implementació molt gran». 

La directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, per la seua banda, valorava la importància del treball cooperatiu que s’ha fet per portar a terme aquest manual. «Hem de poder impulsar iniciatives que tinguem al territori per poder arribar al màxim d’usuaris possibles i donar un servei més proper», afirmava. Així mateix remarcava que s’ha de «trencar la barrera que a vegades tenen els centres sanitaris». 

El manual de primers auxilis aviat també estarà disponible online.
 

Temas

Comentarios

Lea También