Creen una plataforma d'afectats pel Castor per a reclamar indemnitzacions

Els seus responsables han assenyalat que recorreran a la via civil en el cas que no hi hagi condemna

19 mayo 2017 20:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Plataforma d'Afectats pel Projecte Castor es presentarà com a acusació particular en el procés d'instrucció penal obert contra els responsables del magatzem de gas situat davant de les costes de Vinaròs (Castelló) per reclamar indemnitzacions pels sismes registrats a la zona.

Segons fonts del col·lectiu, aquesta plataforma (Aplaca) atribueix els terratrèmols detectats en municipis del nord de Castelló i del sud de Tarragona a la injecció de gas matalàs a la planta, i estimen en 40.000 els perjudicats potencials pel miler de terratrèmols que van sacsejar la zona al setembre del 2013.

La Plataforma ha estat presentada oficialment avui en un acte celebrat al Casino Antic de Castelló, en el qual els seus responsables han assenyalat que recorreran a la via civil en el cas que no hi hagi sentència condemnatòria després del judici del cas Castor.

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Vinaròs, que investiga les presumptes irregularitats relacionades amb la tramitació de la concessió d'explotació del projecte gasístic a la mercantil Escal UGS, va iniciar l'octubre passat la ronda de declaracions dels acusats.

L'objectiu prioritari del col·lectiu és "reclamar, com a perjudicats, les indemnitzacions derivades dels fets delictius als quals puguin ser condemnats els ara investigats", ha indicat Carlos Villacorta, l'advocat que assumirà la representació dels afectats.

Una recent resolució del Jutjat d'Instrucció número 4 de Vinaròs reconeix el dret dels ciutadans a personar-se com a acusació particular, advertint que lo han de fer bajo una mateixa direcció lletrada.

Aquesta resolució és la que ha motivat la constitució d'Aplaca, que ha iniciat una campanya per promoure l'adhesió d'aquells ciutadans que vulguin sumar-se a la causa, ha informat el president de l'entitat, Joan Ferrando, membre al seu torn de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, l'associació que va presentar una petició al Parlament Europeu per parar la planta d'emmagatzematge de gas.

El president d'Aplaca recorda que en l'esmentada resolució el jutjat és "contundent" a l'hora de reconèixer el dret dels ciutadans a ser indemnitzats pels danys materials i immaterials que poguessin haver patit per la injecció de gas sobre la plataforma Castor.

De la seva banda, l'advocat Carlos Villacorta ha incidit que les condicions que fonamenten "aquesta oportunitat de defensa dels ciutadans" estan basades "en la causalitat entre la injecció de gas a alta pressió al subsòl del Castor i els més de mil sismes registrats" sobre la que, diu, "no sembla que pugui plantejar-se cap dubte raonable".

El president i portaveu d'Aplaca ha conclòs: "No volem quedar-nos frustrats veient com cobren només els poderosos, com a qui ha fet mal en quinze dies li donen 1.500 milions d'euros", ha indicat en al·lusió a la indemnització d'Indústria a Escal UGS -participada en més d'un 66% per ACS- pel tancament de la planta.

Comentarios
Multimedia Diari