Creix la presència dels vins de la DO Terra Alta al llunyà mercat japonès

El Celler Piñol de Batea i el Celler Edetària de Gandesa fa anys que hi treballen i avui és un dels seus principals mercats

19 mayo 2017 20:17 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El llunyà mercat japonès, d’excel·lent gust culinari i alt poder adquisitiu, cada cop pren més importància per als cellers de la DO Terra Alta, que mantenen la seva aposta per la internacionalització del producte.

El Diari ha pogut comprovar com dos vins terraltencs estan posicionats en la vinateria d’àmbit mundial d’un dels centres comercials més exclusions de la capital nipona, l’Isetan Shinjuku, situat en una zona de la megalòpolis on es mouen tres milions de persones cada dia.

En concret, es tracta del negre ecològic del Celler Piñol de Batea, ‘Sa Natura’ i del blanc de garnatxa blanca ‘Via Edetana’ del Celler Edetària de Gandesa. En aquests dos casos, el japonès s’ha convertit en un dels seus tres principals mercats exportadors, al costat de Suïssa i els Estats Units.

Però no són els únics. El gerent del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius, apunta que avui hi ha un mínim de set cellers de la comarca que venen els seus vins al Japó, destí que escala posicions en el rànquing dels 10 primers mercats exportadors de la zona vinícola. «Avui és un mercat important i ho pot ser molt més en el futur», explica.

«Fa tres o quatre anys aquesta situació era impensable. Però l’esforç dels cellers i l’aposta de la garnatxa blanca, que marida molt bé amb la seva cuina, han estat claus». De fet, Rius no descarta que el mateix Consell Regulador realitzi accions de promoció en aquest mercat, accions fins ara circumscrites al mercat nacional.

Actualment, la DO Terra Alta exporta la meitat de les seves ampolles tot i que per alguns, com els citats, les vendes a l’exterior superen el 70 per cent del total.

Juanjo Galcerà, enòleg de Celler Piñol, viatjava ahir de tornada a Catalunya després d’una visita de treball de 15 dies al Japó i Corea. L’històric celler de Batea és pioner en obrir aquest mercat. «Ara farà 10 anys que vam començar a treballar amb el nostre importador», explica.

Un cop fixat l’acord, Galcerà hi viatja dos cops l’any. «Promocionem els vins amb els venedors de l’empresa i organitzem sopars maridatge on generes una relació personal important».

Ara bé, com a la resta de països, l’enòleg insisteix en la necessitat de persistir. «S’ha de lluitar força per donar continuïtat als vins i que estiguin presents a les millors tendes». El Japó, sentencia, és una gran oportunitat per la DO Terra Alta.

Un mercat clau

Joan Àngel Lliberia, de Celler Edetària, fa uns sis anys que treballa al Japó. Un 10 per cent de la seva producció, entre 15 i 20.000 botelles, es consumeix allí. «Hi ha anys que el Japó és el nostre primer mercat, al costat de Suïssa i els Estats Units», resumeix.

Avui mateix, el responsable d’exportació de l’empresa inicia un viatge de treball de 15 dies al Japó i Corea. Edetària situa els seus vins als restaurants espanyols oberts al país asiàtic i també entre els restaurants japonesos. «A l’àrea de Tòquio, hi ha més de 100 restaurants amb estrella Michelin, un enorme potencial que cal aprofitar».

Fa dos anys, recorda, el distribuïdor va organitzar una jornada sobre les garnatxes blanques, «i van acudir 70 sommeliers d’arreu del país». En aquella ocasió, el celler apostà pel maridatge entre els vins de garnatxa blanca i la tonyina roja. Ara, la visita se centrarà a obrir mercat entre els restaurants francesos oberts al llunyà país nipó.

Comentarios
Multimedia Diari