Más de Ebre

El Centre Jeroni de Moragas demana ajut solidari per mantenir l'activitat

El centre edita 1.500 exemplars d'un calendari solidari on els usuaris són els models per recaptar fons, mentre que lamenta un nou impagament de la subvenció de la Generalitat

A.Caralt

Whatsapp
El teatre La Llanterna de Móra d'Ebre va acollir la presentació del calendari, la setmana passada. Foto: J. Revillas

El teatre La Llanterna de Móra d'Ebre va acollir la presentació del calendari, la setmana passada. Foto: J. Revillas

El Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas, que atén a un centenar d’usuaris amb disminució psíquica de cinc comarques, continua demanant l’ajut solidari de les persones i institucions per a mantenir la seva activitat.

L’impagament de part de la subvenció mensual de la Generalitat en aquests mesos i el fet que aquesta no ha augmentat en els últims anys obliga a l’associació que gestiona el centre a multiplicar esforços per a pal·liar la insuficient aportació pública.

L’última iniciativa s’ha presentat aquests dies i consisteix en l’elaboració de la segona edició del calendari solidari. El centre ha contractat un fotògraf resident a Flix, Luis Olivas, que ha convertit una vintena d’alumnes, usuaris i monitors del centre en models de ‘passarel·la’ amb l’ajut desinteressat de maquilladores, perruqueres i botigues de roba.

«La idea era que el calendari fou prou atractiu per la seva qualitat per a comprar-lo més enllà de la seva funció solidària i crec que ho hem aconseguit», explica al Diari la directora de l’àrea laboral del centre, Tere Moreno. Se n’han editat 1.500 exemplars a un preu de 10 euros. Es poden trobar a les llibreries i altres establiments de la majoria dels pobles on resideixen els usuaris del centre.

L’acollida ha estat molt bona i s’estan rebent comandes de desenes d’exemplars, sobretot per part d’ens públics i alguna empresa. «Esperem esgotar-lo i poder-ne fer una segona edició», apunta esperançada. En la primera edició del calendari es van obtenir 8.000 euros de benefici.

Moreno remarca la predisposició dels usuaris del centre, «que han viscut amb molta emoció el fet de ser models d’un calendari solidari».

Amb tot, i malgrat aquesta predisposició, el manteniment del centre continua sense estar garantit a mitjà i llarg termini. Amb base a Móra d’Ebre, el Jeroni de Moragas atén a un centenar d’usuaris de les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, i en menor mesura del Baix Camp i el Baix Ebre. Disposa d’una escola d’educació especial, un taller ocupacional –amb més de mig centenar d’usuaris–, un centre especial de treball i una llar residència. I hi ha llista d’espera.

Moreno lamenta, d’una banda, una nova retallada temporal de la subvenció que reben de la Generalitat, vital pera la seva subsistència. «De setembre a desembre cobrarem dos mesos sencers i dos més només el 50 per cent».

A més, la subvenció establerta és la mateixa que la fixada el 2010 «sense valorar l’augment del cost de vida». L’associació que gestiona el centre forma part del grup Dincat «que negocia amb la Generalitat, sobretot, que no ens retirin les subvencions actuals».

A banda, Moreno reclama dels ens locals i comarcals amb més recursos un major esforç en els ajuts directes o indirectes –via encàrrec de treballs d’impremta serigrafia.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También