Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Ministeri es compromet amb la Generalitat a actuar contra la proliferació del caragol maçana al riu Ebre

Agricultura recorda als arrossaires que cal conscienciar-se per anar "units" en la lluita contra la plaga

ACN

Whatsapp
matge de postes de caragol maçana en joncs de la riba de l'Ebre. Foto: ACN

matge de postes de caragol maçana en joncs de la riba de l'Ebre. Foto: ACN

El Ministeri d'Agricultura s'ha compromès davant la Generalitat a destinar una partida per actuar contra la proliferació del caragol maçana al riu Ebre. En una reunió mantinguda aquest dimarts a Amposta entre les diferents administracions amb competències al riu, s'han avaluat quines són les prioritats per atacar l'avançament de la plaga dins del riu, que ja té molta afectació. Segons ha explicat el director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, es continuaran fent prospeccions amb piragües per retirar els exemplars adults i les postes dels marges del riu i s'encarregarà la barrera elèctrica al riu per frenar la remuntada del caragol. La prioritat és atacar el focus entre Amposta i Tortosa.

"Tenim un problema de competències sobre qui ha d'actuar al riu", ha reconegut Vilarrasa, que s'ha mostrat optimista sobre la implicació del Ministeri en l'actuació contra la plaga a l'Ebre. "La CHE diu que només té competència fins a Tortosa però el Ministeri va deixar clar que davant la magnitud finançaran les actuacions que s'hagin de fer al riu", ha detallat en declaracions a l'ACN.

Un cop resolts els litigis judicials sobre patents de la barrera elèctrica, la CHE o el mateix Ministeri es podrien encarregar de tirar endavant el projecte de barrera elèctrica anunciat fa un parell d'anys per la Confederació. Vilarrasa ha explicat que en la reunió d'aquest dimarts, on a més de la CHE, el Ministeri, i la direcció general també hi era l'ACA i la direcció de Costes de l'Estat, es va acordar que aquesta setmana s'avaluarà el cost de les actuacions a fer en un període de dos o tres anys per conèixer el pressupost i poder establir com s'ha de finançar.

Una nova campanya marcada pel caragol

D'altra banda, el Departament d'Agricultura també duu a terme entre aquest dimarts i dimecres reunions amb els regants i arrossaires per informar-los de les actuacions que s'han de fer contra la plaga un cop acabi la campanya de la sega que s'iniciarà en pocs dies al Delta. El director general ha recordat que cal "conscienciar" al sector que s'ha de treballar "units" per lluitar contra la plaga i ha demanat la col·laboració entre tots els agents implicats.

Vilarrasa ha explicat que ha demanat als arrossaires que posin tots els mitjans necessaris per "evitar la propagació del caragol a camps veïns" i que camps que ja estan nets no es tornin a reinfectar. "Cal posar barreres mecàniques perquè no passi de camp a camp i és molt important sectorialitzar la zona a través dels canals de reg", ha afegit.

Descartada la salinització dels camps, un cop passi la campanya de la sega es tractaran els camps infectats de caragol amb saponines i després caldrà assecar-los per acabar amb els exemplars que encara estiguin vius. "És el mateix tractament que anys anteriors però és que no podem fer res perquè aquestes actuacions són les que els tècnics ens diuen que s'han de fer. Necessitem que tothom estigui conscienciat que hem d'actuar tots plegats", ha conclòs.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También