El Ministeri inicia l’estudi per mobilitzar sediments cap al Delta de l’Ebre

S’analitzarà la topografia de l’Ebre i la dinàmica dels fangs al Siurana, Montsant i Asmat. La Taula de Consens ho considera insuficient

15 junio 2021 13:51 | Actualizado a 15 junio 2021 13:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) ha fet aquesta setmana a la zona d’Amposta els primers estudis topogràfics i presa de mostres de sediments per als treballs cartogràfics amb què estudiarà la mobilització de sediments cap al delta de l’Ebre. 

Aquestes actuacions s’allargaran cinc mesos i es concentraran en el tram final del riu Ebre, entre l’embassament de Flix i la desembocadura. El pressupost és de més d’1 milió d’euros. Simultàniament s’iniciarà l’estudi de la dinàmica dels sediments. Es farà un reconeixement batimètric i sedimentològic als embassaments de Siurana, Margalef i els Guiamets i es caracteritzaran els sediments dels rius Siurana, Montsant i Asmat. Els treballs es faran en quatre mesos.

El Ministeri preveu ampliar el coneixement sobre el trànsit de sediments del riu Ebre i el paper que desenvolupen en el funcionalment del Delta. Els primers treballs s’han fet aquesta setmana a Amposta, amb un estudi topogràfic i la presa de mostres de sediment.

Els tècnics faran simultàniament, durant quatre mesos, l’estudi de la dinàmica dels sediments amb un reconeixement batimètric –la topografia del terreny cobert per aigua– als embassaments de Siurana, Margalef i els Guiaments. També es preveu un termini de tres mesos per caracteritzar els cabals i sediments dels rius Siurana, Montsant i Asmat, aigües avall dels embassaments anteriors.

En una segona fase, es farà la batimetria de l’embassament de Mequinensa i la caracterització dels sediments als pantans de Mequinensa i Riba-roja. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre amb la col·laboració de l’Institut Geogràfic Nacional farà una anivellació topogràfica d’alta precisió per quantificar el procés de subsidència del Delta.

Per a la Taula de Consens pel Delta, aquests estudis «són d’una magnitud insuficients per a l’objectiu final d’una suposada baixada continuada de sediments. Estem molt lluny de visualitzar això», segons ha valorat el portaveu, Xavi Curto.

El portaveu de la Taula, si bé considera que «sempre és una bona notícia» que comencin els estudis, lamenta la imprecisió i la manca de calendari del Pla estatal de Protecció del Delta de l’Ebre, que el Ministeri té previst aprovar aquest mes d’agost.

«Entenem que aquests estudis s’han de fer, però veiem molt lluny l’objectiu final, que és fer una transferència continuada de sediments», expressa Curto. 

La Taula de Consens considera l’arribada de sediments com una de les mesures vitals per a la supervivència del Delta a llarg termini.
«No tenim dates previstes ni terminis, és el que demanem des de la Taula de Consens: objectius ben planificats. Està bé començar però no hi ha cap data. El pla no inclou horitzons temporals», insisteix el portaveu.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assegurar fa pocs dies que la previsió del govern espanyol és aprovar definitivament a principis d’agost el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre. Ribera va assenyalar que s’estan revisant «escrupolosament» les més de 600 al·legacions rebudes.

Comentarios
Multimedia Diari