El Parlament aprova la llei de protecció de les oliveres monumentals

La Generalitat haurà d'elaborar un catàleg dels arbres mil·lenaris i centenaris, i aportar ajuts per a la seva conservació

03 junio 2020 16:53 | Actualizado a 09 enero 2021 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la llei de protecció de les oliveres monumentals; una normativa que pretén preservar el patrimoni natural que suposen aquests arbres mil·lenaris i centenaris, dels quals n’hi ha prop de 6.000 concentrats a l’àrea de la Taula del Sénia (2.587 a la comarca del Montsià), ja reconeguts com a  Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial  per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). 

La normativa  ha vist la llum a partir d’una proposició de llei presentada pel PSC i que ha comptat amb el treball i les aportacions de tots els grups polítics del Parlament, que ahir li va donar llum verda amb les abstencions dels Comuns i la CUP, que consideren que la normativa podria haver anat més enllà en aquesta preservació. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, present en el debat al Parlament, va remarcar la voluntat del Govern per dotar el més aviat possible la llei d’un reglament així com de les dotacions pressupostàries necessàries per desplegar els seus objectius. 

Així, a partir d’ara es prohibeixen l’extracció, el transplantament i la tinença d’exemplars arrencats d’oliveres monumentals, així com el comerç i les transaccions amb aquests arbres. Se n’exclou la venda o transacció lligada a la transferència de la propietat del terreny, sempre que exemplars romanguin al mateix lloc.

La llei insta els vivers i empreses de jardineria que tinguin en propietat oliveres monumentals, a lliurar una relació de les mateixes a la Generalitat, que en el termini de dos anys podrà exercir el dret de tempteig i retracte sobre aquests exemplars. Els que romanen en les finques d’origen, no es podran extreure en cap cas. 

El primer pas ara serà l’elaboració del Cens oficial d’oliveres i oliverars monumentals,entenent com a tals aquells arbres que tenen més de 3,5 metres de perímetre de tronc a una alçada de 1,3 metres. Amb tot, els propietaris podran demanar també la catalogació dels seus arbres, si així ho volen, a partir d’1,5 metres de tronc. Es crearà també un Comissió Tècnica, que entre altres funcions,  haurà d’elaborar un pla de promoció de productes derivats de les oliveres protegides, així com d’aprofitament turístic. 
Segons la nova normativa,  no es podran dur a terme activitats que directament o indirectament puguin deteriorar, malmetre o afectar de qualsevol manera l’estat dels arbres catalogats. Així, s’estableix un règim de sancions que van dels 6.000 als 48.000 euros en el cas de les infraccions més greus. 

A més, els pressupostos de la Generalitat hauran de destinar anualment una partida  «suficient per a la protecció, la conservació, la posada en valor, la gestió, la producció i la promoció de les oliveres i els oliverars monumentals que estiguin en producció, les empreses que elaboren el certificat d’aquestes oliveres i llurs associacions, i els ens locals de Catalunya que treballin amb la mateixa finalitat». 

Debat

En el debat el plenari, tots els grups van remarcar la voluntat de consens entre els partits i el treball tècnic realitzat, amb les aportacions d’organitzacions agràries i ecologistes, així com la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que des de fa anys ja treballa en la preservació i promoció del patrimoni que suposen aquestes oliveres. 

Per al diputat Jordi Terrades (PSC), relator de la llei, era urgent «fer el pas d’adoptar mesures, per tal de detenir i evitar la desaparició d’aquest patrimoni, establint mecanismes legislatius que asseguressin la seva adequada gestió». 

Des dels grups del govern, la diputada Montse Macià (Junts) va destacar que es tracta d’un  «salt qualitatiu en la preservació del paisatge patrimonial de Catalunya», mentre que l’ebrenca Irene Fornós (ERC) va remarcar que la llei serà «una oportunitat per al nostre territori; pel seu valor paisatgístic, turístic, econòmic, agrari, cultural i monumental». 
Per al diputat dels comuns David Cid, aquesta norma és «una llavor» però assegurà que «queda molta feina per a tenir l’olivera mil·lenària 100% protegida». També des de la CUP lamenten que és «insuficient», ja que «s’ha millorat el text inicial, però no s’ha arribat prou lluny», segons la diputada Natàlia Sànchez.

Des de Ciutadans, el diputat Francisco Domínguez va demanar al Govern que no deixi la llei en un calaix, mentre que Alejandro Fernández (PP), remarcà que tot i algunes discrepàncies inicials, «avui estem millor del que estàvem ahir». 

Comentarios
Multimedia Diari