El cabal del tram final del riu Ebre es redueix un terç l'últim any

La sequera a la conca i la falta de crescudes importants durant la primavera han reduït les aportacions anuals fins als 8.634 hectòmetres cúbics, davant els més de 12.000 de l'any anterior

19 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El tram final del riu Ebre ha tancat l’any hidrològic (entre l’1 d’octubre del 2015 i el 30 de setembre del 2016) amb una aportació total de 8.634 hectòmetres cúbics d’aigua. Això suposa un descens de fins al trenta per cent respecte a l’any anterior, per la falta de crescudes importants del riu durant la primavera i el desgel i la persistent sequera, que continua.

Segons les dades de l’estació automàtica que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) té a l’altura de Tortosa, el cabal mitjà del tram final del riu es va situar en els 273 metres cúbics per segon, amb un màxim de 1.076 metres cúbics per segon el dia 15 de març.

La Confederació situa el mínim de l’any hidrològic en els 80 metres cúbics per segon registrats el passat 19 de juny; una xifra que coincideix amb el cabal mínim ecològic establert per aquell mes al pla hidrològic de la conca de l’Ebre.

Però segons ha constatat el Diari atenent a les mateixes dades de la CHE a través del sistema SAIH Ebro (Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica), almenys en dues ocasions el riu s’hauria situat puntualment per sota del mínim normatiu, a l’altura de la ciutat de Tortosa:el 17 de setembre es van registrar 78 metres cúbics per segon, mentre que el 22 d’agost hauria baixat fins als 75.

Perjudicis

El descens d’enguany arriba després de tres anys consecutius de cabals alts, de fins a 15.670 hectòmetres cúbics anuals al 2013, per l’efecte de crescudes prolongades en el temps.

Un mínim històric es va registrar l’any 2012, quan una intensa sequera va reduir el cabal del tram final de l’Ebre fins als 3.901 hectòmetres cúbics, molt prop ja del mínim ambiental que fixa la normativa, que és de 3.009 hm3/any.

Es tracta d’una xifra que tant la Generalitat i la majoria dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, com en especial la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), consideren del tot insuficient i lluiten per poder-la canviar amb una revisió del pla hidrològic de la conca.

Entre altres efectes, la falta d’aigua malmet l’estat ambiental del tram final de l’Ebre i el Delta, fa avançar la falca salina (la llengua d’aigua salada que remunta el riu) i perjudica activitats econòmiques com ara la producció de musclos, per la menor arribada d’aigua dolça a les badies.

 

Comentarios
Multimedia Diari