El convent de Santa Clara de Tortosa tanca l'església pel risc d'esfondrament

La comunitat de les clarisses demana un ajut de 100.000 euros a veïns i institucions per refer el sostre del temple

19 mayo 2017 15:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comunitat de l’ordre de les clarisses del Convent de Santa Clara de Tortosa ha tancat l’església pel risc d’esfondrament del sostre del temple, originari del segle XIII i refet el segle XX després de ser destruït pels revolucionaris el juliol de 1936.

La decisió s’ha pres després de patir un important despreniment el passat dia 7 de març, sortosament de matinada, raó per la qual l’incident no va causar danys personals.

El peritatge de dos arquitectes, un d’ells el tortosí Enric Roig, ha certificat que cal canviar tot el sostre de l’església pels greus danys estructurals existents. El cost de l’obra supera els 100.000 euros, diners que la comunitat de germanes no posseeix i, per tant, ha començat a demanar ajuts a veïns i institucions públiques.

Mentre, i a contracor, les germanes han deixat d’oferir als feligresos la missa diària, a les 08.30 hores els dies laborables, i a les 09.30 hores, els diumenges i festius, on s’hi apleguen unes 30 persones. La comunitat de clausura ha habilitat un espai del recinte per a fer-hi la missa per a les set membres que en formen part.

«Por haberse caido una parte del tejado de la iglesia y por el peligro de derrumbe del mismo, la iglesia del convento de Santa Clara no se abrirá hasta que se pueda arreglar. Quien pueda colaborar puede dar su limosna a...»

Aquest és el full informatiu que la comunitat ha repartit a comerços i entitats bancàries de la ciutat, adjuntant el compte ES 5301824332840200342212, amb l’esperança de reunir suficients diners per executar l’obra.

De manera paral·lela, s’han adreçat al Bisbat de Tortosa el mateix orde de les Clarisses, l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cutura. «Tothom està obert a ajudar-nos, hem d’esperar», han explicat al Diari.

La comunitat celebra tres grans festivitats al llarg de l’any, Sant Antoni, Santa Clara (a l’agost), i Santa Francesc (a l’octubre). «Ens han dit que l’obra té una durada d’entre tres i quatre mesos, resem que pugui estar llesta per Sant Francesc», han afegit.

A les quatre de la matinada

El despreniment d’una part del sostre es va produir a les quatre de matinada. «Estàvem dormint i ens vam despertar de cop, ens va semblar l’espetec d’una porta a causa del vent i no li vam donar més importància». Ja despertes, a les sis del matí, van descobrir l’esfondrament. Les germanes havien detectat esquerdes al sostre però pensaven que eren superficials i podien resoldre-les amb la intervenció d’un pintor.

Els arquitectes, tanmateix, van observar que en la construcció del sostre, datada els anys 50 del segle XX, es van utilitzar materials i tècniques que s’han degradat amb el pas de les dècades i l’impacte de la humitat.

La comunitat explica que l’església de Nuestra Señora de las Nieves data del segle XIII. D’aquesta època es conserven quatre grans arcs gòtics que cobreixen el sostre.

Amb la construcció d’una nova església segles després, el temple es va reconvertir en hostatgeria fins que fou cremat el juliol de 1936.

Les obres de restauració del convent es van iniciar el 1956 i la nova església, ubicada a l’antiga hostatgeria, es va beneir el 4 d’octubre de 1959.

Comentarios
Multimedia Diari