El cost del projecte d’ampliar l’actual Verge de la Cinta «es dispara»

Salut es podria replantejar el projecte i l’alcaldessa de Tortosa no accepta que el Govern torne a canviar de parer

21 octubre 2021 10:43 | Actualizado a 21 octubre 2021 17:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou episodi en relació a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. El pressupost del projecte per ampliar l’hospital, presentat el desembre del 2020, ara «s’ha disparat», de forma que el Departament de Salut se’l podria replantejar.

El gerent de la regió sanitària a l’Ebre, Joan Nin, va explicar ahir que la comissió tècnica i política que avalua el projecte està reformulant-lo i quantificant-lo per decidir si és viable. Aquestes comissions «valoren altres opcions» perquè el cost inicial, que era de 45 milions d’euros, «s’ha multiplicat». Sense posicionar-se entre l’opció d’ampliar aquest centre o la de sol·licitar un nou hospital, Nin va declarar que ara «s’estudiaran les diverses possibilitats per sempre oferir la màxima eficiència a l’usuari. Amb totes les dades sobre la taula, es prendrà una decisió. El territori volem un sistema de salut eficient». El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, visitarà la setmana que ve les Terres de l’Ebre.

El projecte inicial d’ampliació preveia construir un edifici, oncològic (actuament el desaccelerador lineal està a l’Hospital de Jesús, que compta amb bons accessos i aparcaments) i ambulatori, de 15.435 metres quadrats i amb un soterrani amb un aparcament de dues plantes per a 300 vehicles. El termini per executar-lo era de com a mínim cinc anys i es va pressupostar en 45 milions d’euros.

Ubicat dalt d’un turó però al qual s’hi arriba a través del centre urbà de Tortosa, envoltat de fortificacions que limiten la seua ampliació i que alhora podria suposar un perjudici per a l’importantíssim patrimoni tortosí (de fet un dels aparcaments actuals és ni més ni menys que un fossar), el Verge de la Cinta té a priori complicada la seua modernització. A més, el dipòsit de l’aigua que hi ha a la vora suposa un hàndicap per al projecte, segons ha reconegut el mateix gerent.

 L’accessibilitat a l’hospital i la millora de l’aparcament han estat motius de llargues reivindicacions durant anys de l’Ajuntament de Tortosa, veïns i sindicats.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, recorda que des del 8 de juny, data en la qual va prendre possessió del càrrec l’actual conseller de Salut l’alcaldessa havia sol·licitat una reunió amb el màxim responsable del departament per a conèixer quines eren les següents passes per a dur a terme l’ampliació de l’hospital. En aquest sentit, lamenta haver conegut a través dels mitjans de comunicació les declaracions del gerent de la Regió Sanitària i que des del departament no s’hagués explicat a l’Ajuntament que s’estaven estudiant alternatives al projecte anunciat. Roigé valora com a «molt greu» la possibilitat que s’abandone el projecte.

Tot plegat, quan des del departament de Salut han confirmat la visita del conseller Argimon dimecres que ve a l’Ajuntament de Tortosa. «Espero que ens informen que realment volen dur a terme l’ampliació prevista a l’hospital Verge de la Cinta, perquè en cas contrari es demostraria que no han tingut ni tenen cap intenció de fer cap nova inversió a Tortosa. No entendríem ni podem acceptar que el Govern torne a canviar de parer», afegeix l’alcaldessa.

 Meritxell Roigé recorda que quan l’aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar la inversió per fer l’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta, com a alcaldessa ja va alertar que «no acceptaria més anuncis que fossen fum i que generessen frustració a la ciutadania i, per tant, esperem que el Govern actue i que la setmana que ve ens done resposta a les necessitats que té la salut a Tortosa, a l’hospital Verge de la Cinta».

Oferiment de l’Aldea

D’altra banda, en relació al possible nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre, l’alcalde de l’Aldea ha ofert el seu municipi com a possible emplaçament del centre. «Fruit del debat que hi ha darrerament amb el nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre, des de L’Aldea ens posem a disposició del Departament de Salut per valorar la possibilitat d’ubicar en un futur el nou hospital de les Terres de l’Ebre al nostre municipi», ha declarat  Xavier Royo, alcalde de l’Aldea.

Comentarios
Multimedia Diari