El crim d’Ulldecona remou el territori 40 anys després

Indignació perquè l’assassí viu a Vinaròs després de complir 13 dels 30 anys de condemna

13 mayo 2021 19:50 | Actualizado a 14 mayo 2021 05:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’emissió de dos capítols del programa ‘Crims’ de TV3 sobre la violació i assassinat de Mari Carmen Castell, a Ulldecona l’any 1982, ha sacsejat el municipi i tot el territori. La revelació que l’assassí, Ramon Pascual Barranco, està actualment en llibertat, després de complir només 13 dels 30 anys als que va ser condemnat, i que estaria residint a Vinaròs (Baix Maestrat), a només 15 quilòmetres d’Ulldecona, ha generat molta indignació a les dues bandes del riu Sénia. Una indignació que s’ha fet ben palesa a través de les xarxes socials, on entre altres consignes i denúncies, corre una imatge actual de Barranco, com a avís per als veïns de la zona.

A l’altra cara de la moneda, la família de Mari Carmen ha rebut un allau de mostres de suport.

Els Castell remarquen que Barranco és un depredador i amb la participació en el programa, han volgut posar en alerta el territori. Perquè a banda de la violació i assassinat de Mari Carmen, seria l’autor almenys d’una desena més d’agressions sexuals, abusos, o intents de violació.

Jeroni Castell, germà de Mari Carmen i conegut actualment per ser el xef del restaurant les Moles (amb una estrella Michelin), detalla a ‘Crims’ com va ser una trobada casual amb Barranco en un bar de Vinaròs fa dos anys. Trasbalsat, primer va decidir marxar, però quan era fora va tornar a entrar per donar a conèixer a tothom que hi havia al bar qui era Barranco i el que havia fet. El relat ofert a ‘Crims’ per la família, advocats, guàrdia civils, fiscals i jutges que van participar en el cas, ho ha tornat al primer pla gairebé 40 anys després.

Després de l’emissió dels dos programes, els veïns més grans d’Ulldecona han reviscut uns fets que encara es recorden vivament i remouen el poble, tot descobrint alguns detalls sorprenents, mentre que els més joves han pogut conèixer una història de la que havien sentit a parlar però de la que sabien més aviat poc. Perquè ens hem de remuntar al Carnaval de l’any 1982, el primer que se celebrava a Ulldecona després de la dictadura.

Mari Carmen Castell, de 18 anys, va sortir aquella nit amb les amigues i va anar al ball al Cine Victòria. No va tornar a casa. Al matí, un home que passejava per la vora del castell, situat en un turó proper a la població, va trobar el seu cos. A les ungles tenia cabells del seu assassí i la Guàrdia Civil va recollir mostres de molts homes del municipi.

Resolt 16 anys més tard

Tot i que Barranco va ser sospitós des del primer moment, no es va poder demostrar que en fos l’autor. Al 1984 el van detenir per dos altres intents de violació a Ulldecona, però tampoc es va poder demostrar res i van haver de passar 16 anys, perquè, quan faltava poc perquè prescrigués, se’l pogués acusar del crim i anés a presó.

La tenacitat de la família va ser clau, com també d’alguna manera l’atzar. Els Castell van comptar amb els serveis d’un detectiu i posteriorment també d’un forense -conegut pel cas de les nenes d’Alcàsser-, sense que donés fruits. Una trucada «anònima» a la Guàrdia Civil (una primera va ser ignorada a la caserna d’Ulldecona, i la segona va saltar a la centraleta de Tarragona, on va ser atesa), va tornar a assenyalar a Barranco i va reobrir el cas.

Les seves germanes, que tenien molta relació amb els Castell perquè una havia treballat a casa seva, van encobrir els fets, netejant la sang amb què va arribar la nit del crim.

Segons es detalla al programa de TV3, un sergent de la Guàrdia Civil d’Ulldecona va passar informació a la família Barranco i va intentar torpedinar la investigació reoberta, però dos guàrdia civils de Tortosa s’hi van entestar i al final una de les germanes va acabar confessant.

L’any 2000 Ramon Pascual Barranco va ser condemnat a 30 anys per l’Audiència Provincial de Tarragona, però en va estar menys de la meitat a la presó. Amb l’exposició del cas i els seus sorprenents girs a ‘Crims’, i la denúncia de la presència de Barranco al territori, la família Castell ha pogut tancar d’alguna manera el dol per l’assassinat de Mari Carmen, després de quatre dècades, i rebre l’escalf i el reconeixement de tot el país.

Comentarios
Multimedia Diari