El grup tonyinaire Balfegó preveu 'pèrdues importants' pel temporal Glòria

Però afirma que la mala visibilitat de l’aigua no ha permès quantificar encara els exemplars de tonyina roja perduts

28 enero 2020 12:11 | Actualizado a 29 enero 2020 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup tonyinaire Balfegó, de l'Ametlla de Mar, ha assegurat aquest dimarts que encara no ha pogut determinar el nombre d'exemplars de tonyina roja afectats pel temporal a causa de la manca de visibilitat, tot i que preveu que les pèrdues seran importants.

En un comunicat, el grup tonyinaire assenyala que la setmana passada, immediatament després del pas del temporal Glòria, va iniciar les tasques per comprovar l'estat de les seves instal·lacions situades davant de les costes de l'Ametlla de Mar, "però l'escassa visibilitat sota l'aigua, amb prou feines una braça, no permet comptabilitzar de manera precisa l'impacte en el nombre d'exemplars".

"Tot i no poder quantificar les baixes per la manca de visibilitat, sembla ser que hi haurà pèrdues importants", assenyala el grup Balfegó.Al mateix temps, però, el comunicat assegura que, segons els seus primers càlculs i els exemplars trobats a la costa, "el nombre de tonyines vermelles mortes no és molt elevat", ja que "la majoria van escapar vives per la part superior de les seves instal·lacions a causa del fort onatge provocat per la borrasca Glòria".

Balfegó va informar ahir dilluns al matí d'aquestes circumstàncies a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, amb què es manté en contacte des del passat 24 de gener.

El grup preveu disposar de xifres aproximades sobre el volum d'exemplars perduts en el termini d'una setmana, una vegada que augmenti la visibilitat sota l'aigua i els equips de bussos de la companyia puguin constatar “in situ” el volum de tonyina vermella existent i el seu estat.

El pas de la borrasca Gloria pel Delta de l'Ebre va deixar un rastre de centenars de tonyines mortes, que han aparegut a les platges de la costa i que també han provocat problemes als pescadors. Només a la zona del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, van aparèixer unes 200.

Així ho constatava aquest dilluns la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que es va entrevistar amb les confraries de pescadors de les Cases d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita.

Els pescadors d'arrossegament van traslladar a Jordà el problema que suposa pujar amb les xarxes les tonyines en estat de putrefacció, ja que fan malbé la resta de captures de l'embarcació.

La Direcció General de Pesca de la Generalitat també s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per evitar que se sancioni els pesquers que capturin els exemplars de tonyina escampats pel mar, ja que la pesca d'aquesta espècie es troba fortament regulada.

Durant els dies posteriors al temporal van ser molts també els veïns que van esbocinar els exemplars trobats a la platja per emportar-se la carn, i la consellera va advertir així mateix del risc per a la salut que suposa el consum del peix en aquestes condicions. 

Comentarios
Multimedia Diari