El mas de burot torna a la vida dècades després

Recta final als treballs de rehabilitació impulsats per l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan d’un mas del massís dels Ports seguint les tècniques de la bioconstrucció

16 febrero 2018 20:05 | Actualizado a 17 febrero 2018 16:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Recordo la meva infància, amb el meu germà Salvador, els meus pares i la meva àvia. Teníem un hort, on cultivàvem hortalisses, segàvem blat, conreàvem ametlles i, es clar, teníem el ramat», explica Vicent Lleonart, últim habitant del Mas de Burot, a Horta de Sant Joan, dins el Parc Natural dels Ports. «Ens van fer marxar i, a poc a poc, tot es va perdre. Ara sento nostàlgia d’aquells temps però també me n’alegro que es recuperi la casa i pugui ser visitada per tothom».

Lleonart, avui jubilat, passejava ahir per la seva estimada llar recordant múltiples anècdotes dels 20 anys en els que hi va viure de manera intermitent, mentre treballadors i promotors de l’obra valoraven l’evolució de la rehabilitació.

Les obres van començar el novembre i fins ara s’han executat segons el previst, superant l’equador d’aquestes. Les bones condicions meteorològiques han permès afrontar aquests mesos d’hivern els treballs programats a la coberta i de reforç de l’estructura de l’edifici. Destaca la substitució total de la coberta i el treball amb el bigam interior on s’han aplicat tractaments preventius de la fusta contra insectes i fongs. Només la forta nevada de fa uns dies ha impedit l’accés de manera temporal a l’indret. Tot i el retard, s’espera recuperar el temps perdut i complir el compromís de completar els treballs a principis d’abril.

A partir d’ara es treballarà en els tancaments i acabats tant interiors com exteriors, es completaran els sostres, col·locaran els envans de canyís i guix, els paviments de guix i terra compactada, les fusteries i l’emblanquinat final. «Utilitzem el criteri d’intervenció mínima. Conservem les parts amb millor estat per la seva autenticitat i restaurem la resta utilitzant les tècniques tradicionals de construcció», explicava l’arquitecte de l’obra, Òscar Benet.

Finalitzats els treballs, i a partir de la tardor, s’activarà un servei de visites guiades al Mas de Burot per difondre’l com un exemple de bones pràctiques arquitectòniques i com un valuós actiu turístic per descobrir l’arquitectura rural tradicional i l’estil de vida a les masies dels Ports. 
Actuarà, doncs, com a recurs turístic, adreçat sobretot a les famílies i a l’ecoturisme, i com a recurs formatiu i pedagògic. En aquest sentit, es realitzarà un treball de senyalització i museïtzació, ara en fase de projecte.

De manera paral·lela, i en el marc de la rehabilitació, el passat gener es va posar en marxa el cicle de jornades formatives sobre bioconstrucció i arquitectura rural als Ports. Fins ara s’han celebrat dues sessions teòriques, a la seu ebrenca del Col·legi d’Aparelladors, amb un total de 33 inscrits. Els inscrits provenen de les quatre comarques de l’Ebre, el Priorat, el Matarranya, la zona de Morella i Lleida. Hi assisteixen arquitectes, constructors, tècnics de turisme, artesans, pagesos, educadors i agents rurals, entre d’altres. A tots ells se’ls hi donen eines per a una bona rehabilitació d’aquests tipus d’edificis. Els organitzadors entregaran un diploma.

Comentarios
Multimedia Diari