Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El mosquit tigre colonitza pràcticament tot el territori ebrenc en dos anys

El Copate treballa per posar en marxa una estratègia de conscienciació i prevenció global al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

ACN

Whatsapp
Un exemplar de mosquit tigre a través del microscopi. Foto: ACN

Un exemplar de mosquit tigre a través del microscopi. Foto: ACN

Dos anys després de certificar la seva presència en cinc municipis de les Terres de l'Ebre, el tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) constaten que el mosquit tigre ha colonitzat ja pràcticament tot el territori. Però la nova plaga, que s'afegeix als mosquits autòctons i la mosca negra, encara no ha tocat sostre i continua expandint-se a través, principalment, dels desplaçaments a l'interior de vehicles. Amb l'objectiu de limitar la seva proliferació i davant la impossibilitat d'aplicar tractaments convencionals, els tècnics del Copate negocien amb la Diputació de Tarragona la implantació d'una estratègia global de conscienciació i prevenció a tota la província.

"Anirà a més. Està encara en procés d'implantació", adverteix el director tècnic del Copate, Raül Escosa. Tot i que, en aquests moments, són ben pocs els municipis de les Terres de l'Ebre on no hagi estat detectada la seva presència, la "irradiació" des dels focus originals -l'Ampolla, Amposta, Camarles, Sant Jaume d'Enveja i Sant Carles de la Ràpita- és constant: des de la costa cap a l'interior. "En continuarem parlant durant els pròxims anys", sosté. "No ens el traurem de sobre", afegeix.

Es trasllada, curiosament, allotjat dins de vehicles. "Es va instal·lant poc a poc. Sempre troba algun lloc, algun territori no colonitzat", afegeix Escosa. És suficient amb una mica d'aigua embassada, un desguàs o, simplement, un plat. De la mateixa manera, sospiten, va aterrar a les Terres de l'Ebre, en la seva expansió de nord a sud. Detectat en un primer moment, l'any 2004, a Girona i Barcelona, així com a la zona sud de França, va arribar fa anys ja a nuclis del Camp de Tarragona com la Pineda, Salou i Cambrils.

Causants de picades força més doloroses que les dels mosquits habituals, són també potencials portadors d'arbovirus, que poden donar lloc a malalties tropicals vinculades a grans conurbacions com el dengue, la febre groga o el chikinguya. La seva presència, recorda Escosa, podria acabar socialitzant a escala catalana la molesta acció dels mosquits, fins ara limitada principalment a grans zones d'aiguamolls, com el delta de l'Ebre.

Tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l'Ebre, però, el problema encara es troba pendent d'abordar de forma global. El responsable tècnic del Copate recorda que, a diferència dels mosquits autòctons o la mosca negra, les poblacions de mosquit tigre, per la situació difusa i difícilment localitzable dels focus larvaris, no poden ser fumigades mitjançant els mètodes de tractament convencionals, com els aeris, mitjançant helicòpters o avionetes.

En aquest sentit, els tècnics del Copate treballen, després d'analitzar les experiències anteriors en altres zones de la geografia catalana afectades, com les comarques gironines , en una estratègia comuna i global que abasti tot el territori provincial. Per aconseguir-ho, pretenen arribar a un acord de col·laboració amb la Diputació de Tarragona. La idea, segons ha desenvolupat Escosa, passa per "conscienciar" la població perquè també pugui actuar "contra els petits focus". "És important donar un missatge unitari a través dels mitjans locals. I també resulta important traslladar-ho als nens d'entre deu i d'onze anys, ensenyar-los perquè després convencin els seus pares", ha assegurat. El director tècnic del Copate confia a disposar d'una estratègia definida en aquesta línia cap al pròxim mes de maig.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También