El retaule de Càndia i Còrdula tornarà a la Catedral de Tortosa al juny

L'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa ha anunciat que ja s'ha signat el contracte per al seu muntatge a l´absis

19 mayo 2017 15:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El retaule barroc de les copatrones de Tortosa, Càndia i Còrdula, tornarà «amb caràcter immediat», a la Catedral de Tortosa, en una capella de l’absis. Tal com ha explicat el president de la Diputació de Tarragona,Josep Poblet, ja s’ha portat a terme la signatura del contracte per al seu muntatge a la catedral, per un import de 29.887 euros i amb un termini d’execució del treball de tres mesos. «Ara estem segurs que quedarà col·locat adequadament, ja que no es podia fer de qualsevol manera», ha detallat Poblet.

El retaule, desconegut per a molts tortosins, es tracta d’una gran obra de fusta de 5 metres d’amplada per 7 d’alçada, i ha restat oculta durant molt de temps, ja que es va desmuntar i guardar en 33 bocins. Ha sigut totalment restaurat en els últims anys per l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa, que hi ha dedicat fins a 40.000 hores.

Els processos de conservació i restauració d’aquesta gran peça han estat llargs per la complexitat de l’obra i el gran nombre de peces. L’actuació ha inclòs l’eliminació dels insectes xilòfags, la consolidació de la fusta, la neteja de tot el conjunt, la retirada d’elements afegits en èpoques posteriors, la reconstrucció de fragments que faltaven i el retoc pictòric de la policromia perduda, entre altres actuacions.

Recuperació de peces

Ahir a la tarda l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa va lliurar als seus propietaris les peces que recentment ha restaurat. Es tracta d’onze passos de la Setmana Santa de Tortosa, un mapa topogràfic d’Alfara de Carles, el fons bibliogràfic de Narcís Monturiol de l’Observatori de l’Ebre i la imatge de la Dolorosa de la Parròquia de Santa Bàrbara.

La responsable tècnica dels Tallers de Conservació i Restauració, Carme Clemente, ha explicat que en el cas del mapa topogràfic d’Alfara de Carles la seua recuperació ha sigut molt complexa. «Tenia uns protocols de treball molt estrictes i s’havia d’anar d’estrat a estrat». Es tracta d’una fotografia ferrogàl·lica de 70 x 80 cm, entelada i envernissada. Data de 1916, i presenta com a singularitat que hi ha molts pocs documents d’aquests tipus elaborats amb aquesta tècnica. El mapa s’ha netejat, tractat contra els insectes, consolidat i situat en un nou suport rígid.

Quant al fons bibliogràfic de Narcís Monturiol, es tracta de fins a 106 llibres de temàtica científica i documents solts que van pertànyer a l’enginyer, qui va utilitzar-los per construir el seu invent més famós, el submarí Ictineu. Dins dels llibres hi havia anotacions i també es va realitzar una anàlisi grafològica. A tot el fons s’hi ha realitzat una conservació preventiva per garantir-ne el seu bon estat al llarg del temps.

Pel que fa a la imatge de la Dolorosa de Santa Bàrbara, de fusta policromada amb pintura a l’oli i pintura aquosa i que data de 1943, s’ha fet un tractament contra els insectes i s’han reparat pèrdues de policromia i esquerdes.

Finalment, com ja va comunicar el Diari, l’Escola d’Art ha restaurat els onze passos de la Setmana Santa tortosina, creats per destacats escultors. Les intervencions de les tècniques s’han centrat en el manteniment i conservació d’aquestes escultures per garantir la seua perdurabilitat en el temps.

Comentarios
Multimedia Diari