El sector arrossaire confia en poder mantenir la producció i els preus

La incidència del caragol maçana en els arrossars està sota control gràcies a la sembra en sec i a la saporina

23 agosto 2021 09:51 | Actualizado a 23 agosto 2021 14:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les previsions de les cooperatives i productors d’arròs del delta de l’Ebre apunten que es mantindrà tant la producció com el preu com en campanyes anteriors. Fins i tot, es pensa en la possibilitat que hi hagi un lleuger increment del preu de l’arròs, però els pagesos del sector volen curar-se en salut i no parlar de quant podria ser aquest augment, ja que fins al mes que ve no es podrà parlar amb exactitud de preus.
A hores d’ara, tot apunta que la producció serà similar a la dels anys anteriors, entre els 130 i 140 milions de quilos, si no es produeix cap incidència durant la resta d’estiu. De fet, alguns quadres d’arròs de Sant Carles de la Ràpita i el Poble Nou del Delta, a la comarca del Montsià, es van veure afectats per la pedregada que va haver-hi aquest mes d’agost. Els camps del Baix Ebre es van lliurar de la pedra.

Un altre dels problemes que afecta algunes varietats primerenques d’arròs és la presència de fongs que poden fer minvar la collita. En concret, la varietat Bomba, una de les més comercialitzades, pot patir l’atac de la Pyricularia, un fong que actua durant l’espigat de l’arròs i és el que produeix més pèrdues a tot el món.

Per prevenir-la es recomana desinfectar la llavor, no adobar en excés i massa tard amb nitrogen, fer servir adob equilibrat amb fòsfor i potassi, a més de retardar la retirada de l’aigua en la maduració en cultius vigorosos. L’argila és l’altre fong que pot afectar l’arròs redó. Malgrat tot, aquests fongs poden reduir la collita d’aquestes dues varietats en casos puntuals al delta de l’Ebre.

Sembra en sec
La presència del caragol maçana ha estat un altre dels elements que ha incidit els últims anys en la producció d’arròs del Delta i que ara sembla que està sota control per dos motius: la sembra en sec i l’ús de la saporina.

Segons explica el responsable del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons, «cada campanya es programen els camps en què es farà la sembra en sec i on no es pot fer s’aplica la saporina, un extracte vegetal de la camèlia, per tant, totalment natural». Pons indica que aquesta metodologia ha aconseguit controlar el caragol maçana i que la seua afectació sigui zero. «Hem de ser conscient que no es pot erradicar i l’únic que podem fer és mantindre’l sota control», insisteix Albert Pons.

La sembra en sec s’està estenent cada vegada més, ja que s’ha demostrat una manera eficaç de lluitar contra el caragol maçana, també redueix les tasques de manteniment. Cada campanya la sembra en sec va a més al Delta.

«Encara estem aprenent la millor manera de fer-ho, implica doblar la maquinària, però és un sistema eficaç», diu Albert Pons, «quan germina no hi ha aigua i no el pot atacar el caragol».

Poca incidència de la Covid
El conreu de l’arròs és un dels sectors agrícoles que s’ha vist menys afectats per les mesures preses contra el coronavirus perquè, de fet, els treballadors ja mantenen la distància de seguretat a l’hora de realitzar les diverses faenes a camp obert. També la forta mecanització dels arrossaires contribueix a evitar el contacte amb altres persones i ha contribuït que la producció de l’arròs no s’hagi aturat.
El responsable d’Unió de Pagesos també destaca que «la Generalitat ha considerat des del primer moment l’agricultura com un sector essencial i això ens ha permès seguir treballant».

Les cooperatives arrossaires del delta de l’Ebre s’han organitzat per poder garantir l’entrada de l’arròs amb protocols de seguretat planificats d’acord amb el Departament de Salut: es pren la temperatura a totes les persones que accedeixen a les instal·lacions, s’efectua la descàrrega sense baixar del vehicle i s’ha organitzat la plantilla en grups aïllats i separats per àrees amb l’objectiu d’evitar que, en el cas que es produeixi algun positiu, que els treballadors hagin de marxar cap a casa i aturar el procés.

Producció incipient d’arròs ecològic al delta de l’Ebre

La producció d’arròs ecològic al Delta encara és ‘testimonial’, s’està provant de conrear, tant per part de cooperatives com d’empreses particulars. Segons Albert Pons, «d’aquí a uns anys una part de la comercialització serà arròs ecològic. L’IRTA i altres empreses col·laboradores estan investigant perquè sigui viable».

El cultiu d’arròs ecològic és encara molt minoritari. Al delta de l’Ebre representa menys del 2% de la producció, tot i que la demanda és alta i es paga a preus molt més elevats que el de cultiu convencional.

El principal entrebanc és la gestió de les males herbes. 

Comentarios
Multimedia Diari