Eloi Mestre: una vida dedicada a l’Ampolla

El músic i mestre va quedar enamorat de l’Ampolla, poble on es traslladaria amb la seua dona per formar una família i seguir amb la carrera musical

15 agosto 2020 10:50 | Actualizado a 15 agosto 2020 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No és difícil que recordant vells temps amb una persona de l’Ampolla sorgeixi a la conversació el nom d’Eloi Mestre, músic i mestre enamorat del poble costaner. Eloi Mestre Jofré va néixer el 1908 a Puigpelat, un petit poble proper a Valls. Era el segon de cinc nois d’una família de pagesos. Mestre va créixer al poble i ja a l’adolescència es desplaçava en bicicleta a Valls per estudiar música amb el mossèn. Ràpidament va descobrir la seva passió per l’art i va entendre que la música acompanyaria la resta de la seua vida. Mestre va esforçar-se per poder costejar els estudis de piano, solfeig i també de Magisteri.

Aviat hauria conegut Mercedes Usach, qui seria la seua muller i, tots dos van desplaçar-se a Móra d’Ebre, on havien aconseguit plaça per exercir de mestres. El 1933 es van casar i van decidir anar a treballar, també com a mestres, a l’Ampolla, població per la qual es van sentir atrets durant el seu viatge de noces. «Es van enamorar d’esta badia», explica Maritina Mestre, filla d’Eloi Mestre i Mercedes Usach. Poc abans de la Guerra Civil Mestre va formar l’Orquestra Aurora, que anys després s’anomenaria Delmar. «Recordo que vestien una camisa blava que hi portava brodat el nom de l’orquestra», relata amb emoció Maritina. El grup estava format per cinc membres que oferien actuacions amb piano, trompeta, violí i molta música jazz.

Més tard va fundar un cor parroquial que, de fet, ha estat actiu fins fa pocs mesos amb coristes que, fins i tot, havien cantat sota la batuta de Mestre. El cor cantava en els oficis litúrgics del poble i en diversos esdeveniments rellevants, com ara les visites del Bisbe, explica Maritina.

Durant la Guerra Mestre va ser destinat a Guadalajara i no poder veure créixer la seua filla fins ininterrompudament fins set anys després, ja que van traslladar a la seua mare a un petit poble de Sòria. Afortunadament, explica Maritina, quan ja tenia set anys la família es va poder reunir de nou a l’Ampolla, on van dedicar tota la seua vida a l’ensenyament, la música i l’amor per l’art.

La seua herència

Els músics poden recordar el llegat del músic gràcies a les seues composicions. La seua filla recorda amb especial estima el vals que va compondre per la inauguració de tres places del poble que estaven il·luminades cadascuna per un fanal, fet que va donar nom a la peça ‘Las Farolas de Ampolla’.

Eloi Mestre també va posar música al ‘Goig de Sant Joan’, de Josep Maria Gamundi. «Sempre es toca la cançó per Sant Joan i ja ha quedat com un himne del poble», explica seua filla amb orgull.

A més d’interpretar les peces del músic, l’Ampolla ret homenatge a Eloi Mestre anualment amb el Certamen de Música Clàssica i Popular Eloi Mestre. Aquesta és la XXIX edició i posarà punt i final amb el concert Versió Original. Maritina explica que es cent immensament agraïda pel reconeixement que té cada any l’Ampolla amb la figura del seu pare.

Comentarios
Multimedia Diari