Els ajuntaments pagaran part dels tractaments contra la mosca negra al riu Ebre

El cost dependrà de la seva proximitat al riu, l’extensió del terme municipal i dels habitants. Els municipis del Delta en quedaran exempts perquè ja financen la lluita contra el mosquit

20 octubre 2019 14:20 | Actualizado a 22 octubre 2019 11:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Comptar amb un pressupost estable i garantit que permeti iniciar els tractaments contra la mosca negra al mes de gener. Aquesta és la voluntat de la Generalitat, els ajuntaments i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), ens encarregat dels tractaments contra la plaga.

Aquest passat estiu la mosca negra ha tornat a ser un maldecap per als veïns, en especial dels municipis propers al riu Ebre. La proliferació de l’insecte que provoca doloroses picades a les persones es va deure a les condicions del riu, que durant l’hivern no va tenir riuades ni grans crescudes, però especialment al retard en els tractaments, arran de problemes de finançament i administratius. Una situació que no es vol tornar a viure. Així, Govern i Copate han plantejat un programa i un pressupost estable, que anualment es preveu entre 500.000 i 600.000 euros, que com a novetat serà finançat parcialment també pels ajuntaments del territori. Així, es planteja que la Generalitat es faci càrrec del 50 per cent;un 25 per cent seria sufragat per la Diputació de Tarragona i el 25 restant, pels consistoris afectats.

Segons detalla al Diari el president del Copate, Joan Alginet, no tots els ajuntaments pagaran la mateixa quantitat. Es ponderarà tenint en compte diverses variables. La principal serà la proximitat al riu Ebre, però també es tindran en compte l’extensió del terme municipal i el número d’habitants. D’aquests pagaments en quedarien exempts els municipis del delta de l’Ebre que ja es fan càrrec de part del finançament de la lluita contra el mosquit, la qual compta amb un pressupost anual d’un milió d’euros.

La proposta ja ha començat a ser exposada als ajuntaments, a través de les reunions dels consells d’alcaldes. La primera va tenir lloc recentment al Consell Comarcal del Baix Ebre i tal i com ja va explicar el Diari, els alcaldes s’hi van mostrar majoritàriament favorables, ja que es tracta de quantitats assumibles per les arques municipals. Així, en el cas dels municipis de menys de mil habitants, es parla d’un cost d’entre 1.000 i 2.000 euros a l’any.

Benifallet va ser l’estiu passat un dels municipis que va aixecar la veu per la gran presència de mosca negra i les afectacions en la població i també per a sectors com el turisme. «Una situació com aquesta no es pot tornar a repetir», remarca l’alcaldessa del municipi, Mercè Pedret. En aquest sentit, veu en bons ulls la proposta de la Generalitat i el Copate, «si serveix perquè definitivament es facin les coses bé, amb els tractaments que són necessaris i que comencen al mes de gener». Així, considera que aquests mil a dos mil euros són una quantitat assumible per a les poblacions petites de la riba de l’Ebre.

«Al sud també som ciutadans de Catalunya, amb els mateixos drets que la resta. I si volem que la gent es quede al territori hem de cuidar sectors com el turisme», remarca Pedret.

La voluntat del Govern i el Copate és anar explicant la proposta a la resta d’alcaldes del territori, però l’actual context polític i social ha retardat una mica els plans inicials, segons explica al Diari Joan Alginet. Amb tot, l’objectiu seria que els ajuntaments tinguin aquesta partida prevista per als pressupostos d’aquest proper 2020.

‘L’important és que es facin tots els tractaments que siguin necessaris’

«Com a associació no ens importa qui paga què, el que ens importa és que els tractaments es facin bé i se solucioni el problema», comenta al ‘Diari’ Josep Mestres, de la Plataforma d’Afectats per la Mosca Negra. Els portaveus d’aquesta plataforma ciutadana s’han reunit amb els representants del Copate i el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, i han estat convidats a la comissió de seguiment de la plaga. A més dels tractaments, des de la plataforma aposten per mesures a mig i llarg termini com l’aportació de sediments al riu Ebre, «ja que reduiria la presència dels macròfits», les plantes aquàtiques on proliferen les larves de mosca negra. 

Comentarios
Multimedia Diari