Els arrossaires comencen a rebre els 5,4 milions d’ajuts agroambientals pendents

Els sindicats agraris reclamen al Departament d’Agricultura un calendari clar de pagaments anuals, per a tranquil·litat dels pagesos

14 julio 2018 16:13 | Actualizado a 23 julio 2018 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura ha començat a fer efectiu, amb mesos de retard, el pagament dels ajuts agroambientals corresponents al 2017. En el cas dels arrossaires del delta de l’Ebre, aquests ajuts suposen en global 5,4 milions d’euros, cofinançats per la Unió Europea. Tenint en compte les vora 21.000 hectàrees d’arrossars que hi ha al Delta, l’abonament surt per uns 257 euros per hectàrea de terreny. 

Segons la Generalitat, «l’objectiu de l’ajut consisteix a establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat preservant les mesures de protecció adequades dels hàbitats considerats d’interès comunitari».

En definitiva, es tracta d’un pacte pel qual el pagès es compromet a dur a terme unes pràctiques agràries respectuoses amb el medi ambient, per tal de preservar els valors naturals del delta de l’Ebre, a canvi d’unes compensacions econòmiques anuals. 

Entre les mesures que han d’assumir els arrossaires hi ha els tractaments contra el barrinador de l’arròs sense productes químics o la inundació perllongada dels camps durant l’hivern (una actuació que ha quedat limitada ara pels treballs contra la plaga del caragol poma). 

Els ajuts arriben però quan la campanya de l’arròs està a l’equador. Així, els sindicats agraris havien demanat insistentment el pagament d’aquestes subvencions, que enguany s’haurien vist inicialment aturades, entre altres qüestions, per l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. 

«Són uns diners amb els quals compta en bona mesura el pagès abans de començar la campanya»,  comenta al Diari Rafel Verdiell, responsable de sectors vegetals d’Unió de Pagesos. Així es va posar de manifest en l’última reunió de la Taula Agrària convocada pel Departament d’Agricultura. «L’endarreriment ha posat en una situació delicada moltes explotacions del delta de l’Ebre», afirmen per la seva banda des d’ASAJA.

«Nosaltres complim uns compromisos productius en benefici de tots, i el cost que això ens comporta s’ha de començar correctament i en termini, si no, serà insostenible», comenta també Francesc Xavier Vela, president de JARC.

«Donada la seva importància, la continuïtat d’aquests ajuts hauria d’estar garantida i el seu pagament hauria de ser una prioritat per al Departament d’Agricultura», afirma Vela. I és que els pagesos es queixen que no hi ha terminis establerts. Així, els ajuts del 2016 es van rebre al mes de març. 

Els sindicats  reclamen a l’administració que fixi un calendari clar per al pagament anual d’aquests ajuts, abans de començar la campanya, per tal que l’arrossaire hi pugui comptar cada any de forma inequívoca. 

Comentarios
Multimedia Diari