Ercros inverteix 12 milions a Flix en sanejar sòls i desmantellar naus

La química impulsa un pla per accelerar en el període 2017-2018 la neteja de terrenys i naus afectades per contaminació

19 mayo 2017 16:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A. Caralt

Ercros inverteix 12 milions d’euros en el període 2017-2018 en un programa de sanejament de sòls afectats per contaminació al complex químic de Flix. Dividit en nou accions, és una extensió del projecte iniciat el 2012, en el qual s’han invertit 5 milions d’euros.

Dues de les accions més immediates seran l’enderroc de dues naus i instal·lacions en desús: l’antic magatzem exterior i l’antic magatzem Alsuta, on s’han detectat altes concentracions d’organoclorats en els sòls. Es preveu l’extracció selectiva dels sòls contaminats i la construcció de pous d’extracció de vapors per capturar compostos orgànics volàtils. La tècnica s’utilitzarà en una altra zona del complex també afectada per orgonaclorats.

D’altra banda, i a partir de 2018, i un cop aturada la producció de clor amb tecnologia de mercuri –avui en funcionament–, es redactarà el projecte de descontaminació dels equips i de la planta, que serà desmantellada en un procés que es pot allargar entre dos i tres anys, diu l’empresa.

El pla es completa amb la instal·lació de nous aparells i realització de nous sondejos per completar la investigació dels sòls, el manteniment del programa de control i vigilància fixat per les autoritats competents, i l’estudi dels cinc possibles abocaments històrics de residus.

En aquest punt, els responsables d’Ercros es mostren prudents a l’espera de conèixer els resultats de l’estudi en marxa per determinar l’existència de la suposada contaminació i el seu origen. Quatre dels cinc punts se situen en terrenys propietat d’Ercros. Si es determina la seva responsabilitat –Ercros no en té cap registre–, procedirà a la seva neteja.


Abocador confinat
El paquet d’actuacions és conseqüència dels estudis iniciats per l’empresa el 2004 amb l’objectiu de caracteritzar els terrenys i les aigües subterrànies del recinte industrial, de 30 hectàrees de superfície. Els estudis van determinar la presència en determinades zones de la fàbrica de contaminació per compostos organoclorats i mercuri a les aigües subterrànies i l’existència d’un abocador de 19.000 m de residus tòxics produïts entre 1972 i 1975 (hexaclorobenzé i altres hidrocarburs clorats) procedents de l’antiga planta de percloroetilè d’Ercros. 


En els últims cinc anys Ercros ha actuat a les dues àrees que la Generalitat ha declarat sòl contaminat, un total de 2 hectàrees, el 8 per cent de la superfície d’ús industrial del recinte. Pel que a l’abocador del sector Aubal, s’ha optat pel segellat i impermeabilització del mateix amb «condicions de màxima seguretat», afirma l’empresa.

De manera paral·lela, s’han excavat 20 pous per retirar el líquid contaminant del subsòl procedent de l’abocador. A hores d’ara s’han extret 200 de les 1.000 tones de contaminació, amb la previsió de finalitzar els treballs l’any 2022 per la mateixa dinàmica de les aigües subterrànies que impedeix accelerar els treballs.

Completa la feina la col·locació de quatre barres hidràuliques per impedir la sortida no controlada de les aigües subterrànies, que en alguns punts presenten concentracions altes de mercuri i organoclorats. Fins ara s’han depurat 64.000 m d’aigua i s’han extret 1.400 quilos/any d’organoclorats de les aigües subterrànies i 110 quilos/any de mercuri.

Ercros garanteix que a dia d’avui no es detecta cap focus actiu de contaminació en tot el recinte de la fàbrica i que «no hi ha risc per a la salut de les persones en tots els sectors de la fàbrica».

Aquest matí, la comissió d’experts per fer el seguiment dels treballs de descontaminació dels terrenys visitaran les actuacions que ahir va detallar l’empresa química.

Dies abans de l’11 de desembre de 2017, Ercros tancarà la planta de clor amb tecnologia de mercuri d’acord amb la normativa ambiental europea, fet que suposarà la pèrdua de la majoria dels llocs de treball d’Ercros Flix, uns 65 d’un total de 110 més una xifra similar de treballadors indirectes. És voluntat de l’empresa mantenir activa la planta de fosfat bicàlcic, l’única que té el grup, però a hores d’ara encara no ho pot garantir. El tancament de Covestro a finals d’aquest d’any, empresa que subministra l’àcid clorhídric necessari, obliga Ercros a buscar un nou subministrador. Les converses estan avançades, s’afirma, però no hi ha un acord tancat encara.

L’empresa afirma estar disposada a mantenir l’activitat i Timad Ibèrica, l’empresa per a la qual la planta de Flix subministra el fosfat bicàlcic –utilitzat per a l’alimentació animal–, vol mantenir l’acord. Així ho exposa el director de la Divisió de Derivats del Clor, Agustín Franco, el qual lamentà les elevades taxes autonòmiques (cànon de l’aigua i cànon de residus) a què ha de fer front l’empresa per mantenir l’activitat.

A banda d’això, i amb l’objectiu de mitigar la caiguda d’ocupació, Ercros ofereix 200.000 metres quadrats al polígon químic (dels 300.000 que té a l’àrea) a inversors de la indústria química, logística i de reciclatge i tractament de residus. L’empresa està disposada a cedir el sòl en règim de lloguer, venda o coinversió.

El projecte de reindustrialització compta amb la participació de la Generalitat i l’Ajuntament i l’executa una consultora especialitzada. Entre altres, s’han posat en contacte amb 2.190 empreses a Espanya de sectors que podrien estar interessats en els terrenys. En aquest cas, tampoc no hi ha cap acord tancat, apunta l’empresa.

Comentarios
Multimedia Diari