Estudien l’impacte dels microplàstics en l’ecosistema del delta de l’Ebre

Es recolliran i analitzaran mostres d’aigua, sediments, peixos i marisc de la zona

25 febrero 2018 18:45 | Actualizado a 27 febrero 2018 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delta de l’Ebre serà objecte d’estudi del projecte PLAS-MED, que avaluarà els riscos mediambientals i per a la salut humana derivats de la presència de microplàstics en el medi aquàtic.

Així, s’analitzaran els riscos relacionats amb els microplàstics i la seva capacitat d’acumular i transferir als organismes aquàtics uns altres contaminants com biotoxines marines i de contaminants orgànics tant persistents com emergents: fàrmacs, productes de cura personal, pesticides d’ús actual i residus industrials. 

Segons explica la investigadora  de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) Sara Rodríguez-Mozaz, els microplàstics estan presents en el medi ambient aquàtic (aigua, sediments i éssers vius) com a resultat de la degradació dels plàstics i del seu ús directe en productes de consum.

«A més de la seva toxicitat inherent, els microplàstics poden actuar com a vectors d’altres contaminants, l’anomenat efecte de cavall de Troia», detalla. 

Hi participaran durant dos anys investigadors de tres centres de recerca 

Uns perills que encara no han estat suficientment estudiats.  «És necessari realitzar estudis sobre aspectes com la grandària, forma i composició química dels microplàstics i analitzar també  les rutes d’exposició, captació i acumulació en diferents espècies, amb l’objectiu d’avaluar els possibles efectes ecològics i sobre la salut humana», assegura. 

El delta de l’Ebre ha estat un dels llocs escollits per dur a terme l’estudi juntament amb el Mar Menor de Múrcia, per tractar-se de punts representatius de sistemes costaners de gran riquesa ecològica de la Mediterrània, però que estan sotmesos a una important activitat agrícola així com d’altres activitats humanes com són el turisme, la indústria i el desenvolupament urbà. 

«Es tracta d’un ecosistema especialment sensible ja que acull molta activitat d’aqüicultura, i per tant, el control de la contaminació ambiental és fonamental per temes de seguretat alimentària», comenta la investigadora de l’ICRA. 

Durant dos anys

L’estudi, amb una dotació pressupostària de més de 159.000 euros, s’iniciarà molt aviat, i s’allargarà fins al 2020. 

Compta amb la participació de tres grups de recerca: l’Institut Català de Recerca de l’Aigua,  l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) a Múrcia i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Centre Superior d’Investigacions Científiques a Barcelona. 

«Es tracta d’un projecte a tres bandes, amb activitats de recerca complementàries i que abasta diferents disciplines científiques, com és la química ambiental, l’ecotoxicologia o l’avaluació de riscos, entre altres àmbits», remarca Rodríguez-Mozaz.

Al delta de l’Ebre es faran part dels estudis de camp, en concret dues campanyes de mostreig i control ambiental. Es recolliran mostres d’aigua, sediment i també mostres biològiques com biofilm, bivalves i peixos, per avaluar la presència dels microplàtics i altres contaminants. 

L’objectiu final d’aquest estudi és determinar la magnitud actual d’aquesta problemàtica i el risc potencial que suposa per a la salut de les persones.

Comentarios
Multimedia Diari