Visites guiades per conèixer els secrets del riu Ebre

Aquesta primavera s’inicien les rutes amb el llagut ‘Lo Roiget’ des d’Ascó. I així aprendre la fauna, la flora i la història del riu

10 abril 2019 10:08 | Actualizado a 23 junio 2019 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A la Ribera d’Ebre són moltes les poblacions que ofereixen passejos de navegació fluvial. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Ascó s’ha volgut diferenciar dels altres, i conjuntament amb l’empresa Grup Natura Freixe, ofereixen «sortides de descobriment».

És a dir, visitar el riu, navegar i a més conèixer «la seva diversitat biològica, ornitològica i també la seva història», tal com explicava Pere Josep Jiménez, coordinador de la Reserva Natural de Sebes a Flix. Segons Jiménez.

«Està obert a tots els públics, des d’aquells interessats en el món ornitològic als curiosos que vulguin conèixer la història, la navegació o la fauna i flora del riu Ebre». Les activitats són divulgadores i adaptades a tots els nivells, des dels més grans als més petits. A més, van acompanyades d’un tast de cervesa artesana amb productes de la zona. «La nostra intenció», com deia Jiménez, és «potenciar la conservació i la divulgació dels espais naturals amb productes gastronòmics quilòmetre zero».

El riu Ebre d’ara no és el mateix

«El riu ha canviat molt» durant aquests últims anys, com explicaven els guies, «i únicament es poden apreciar aquests detalls dins seu, com feien abans els llaüters». Lo Roiget, l’embarcació que es duu per a la visita, és un llagut nou amb una estètica similar als llaguts que fins fa unes dècades navegaven pel riu.

Segons els membres del Grup Natura Freixe, Lo Roiget «és un recurs molt important» perquè et transporta a l’essència dels temps on «la navegació fluvial era l’autopista per excel·lència». Tot per gaudir d’un recorregut custodiat per boscos de ribera i protagonitzat per diverses espècies d’ocells, com l’àguila cuabarrada i el blauet, entre moltes altres. També varien en funció de quan es fa visita. I és que els rius són «riques fonts d’alimentació dels animals i a més un corredor migrador per als ocells que intenten arribar al nord d’Europa».

L’alcalde d’Ascó, Josep Buixeda, va destacar que el projecte ha estat possible gràcies a la «cooperació entre l’empresa pública i la privada», de la qual Buixeda va remarcar que «ens sentim més que satisfets». «Tenim planejat fer les sortides assíduament a un preu públic», van subratllar. A més, va recalcar que «volem fer un pac turístic des de l’Ajuntament que inclogui la visita al castell o a la llacuna», tot per potenciar aquesta experiència turística i cultural d’Ascó.

Comentarios
Multimedia Diari