Implanten transmissors a peixos per estudiar els seus moviments a l’Ebre

El projecte europeu Life MigratoEbre també construirà rampes de peixos als assuts de Xerta i Ascó, per recuperar espècies com la saboga, l’anguila, la llamprea i l’esturió 

29 mayo 2017 18:41 | Actualizado a 27 noviembre 2017 13:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’IRTA i el Museu del Ter duen a terme aquests dies una captura selectiva de peixos al riu Ebre, a través de pesca elèctrica.Als exemplars més grans d’espècies com la saboga, l’anguila o la lliça se’ls hi implanten uns ràdiotransmissors, i se’ls retorna al riu. Les captures es fan aigües avall de l’assut de Xerta, mentre que l’alliberament es du a terme entre Flix i Ascó. 

En els propers dies es preveu dur a terme aquesta operació en una trentena de peixos, per tal de fer-ne  un seguiment al llarg del riu.  Es tracta d’una nova fase del projecte europeu Life MigratoEbre, pel qual es treballa des de fa dos anys per augmentar la connectivitat ecològica al riu i recuperar les poblacions de l’esturió i d’altres espècies de peixos migradors al tram final de l’Ebre. 

Així, anteriorment els tècnics ja van instal·lar en punts estratègics del riu entre Ascó i la desembocadura (i també en punts concrets del Delta)  uns ràdioreceptors, lligats a uns morts especialment dissenyats. Aquests receptors permetran recollir les dades dels peixos migradors marcats que hi passin a la vora i d’aquesta manera conèixer i seguir els seus moviments riu amunt i riu avall.  

Un altre punt important del projecte és poder facilitar el pas dels peixos superant els assuts, per facilitar-ne l’assentament i la reproducció. En aquest sentit, de forma imminent s’ha de començar a construir la rampa de peixos a l’assut d’Ascó

Pel que fa a l’assut de Xerta, s’ha hagut de reformular el projecte inicial previst per l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). Així, en principi es preveia un elevador o ascensor de peixos, però davant la negativa de la hidroelèctrica i els regants de la Dreta al projecte, aquest s’ha hagut de reformular i finalment es construirà una espècie de rampa, «al punt on  actualment hi ha una escala de peixos que s’ha demostrat del tot ineficaç», segons detalla al Diari el coordinador de comunicació del projecte, Mariano Cebolla. «És important que els peixos migradors puguin arribar aigües amunt de Xerta perquè allí hi hem localitzat molt bones zones de fresa o posta d’ous», afegeix Cebolla. 

El punt central del projecte serà la reintroducció de l’esturió, espècie extingida a l’Ebre. Aquesta reintroducció es podria dur a terme a partir de l’any que ve, depenent dels resultats  que tingui enguany el centre de cria d’aquesta espècie que hi ha a França i del qual han de procedir els exemplars. Això implicarà, amb tota seguretat, que s’haurà de demanar una pròrroga als quatre anys inicials de durada que té el MigratoEbre;una ambiciosa iniciativa ambiental liderada per l’IDECE, el Parc Natural del Delta, l’IRTA, el Museu del Ter i la Fundació Catalunya-la Pedrera. 

Comentarios
Multimedia Diari