Inclouen les oliveres del Sénia a la Ruta Cultural Europea

Ulldecona acull el novè congrés de les oliveres mil·lenàries de la Taula del Sénia, remarcant que l’oleoturisme resulta una eina vital per conscienciar la societat sobre aquest patrimoni

30 noviembre 2019 11:40 | Actualizado a 01 diciembre 2019 17:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les oliveres mil·lenàries del Sénia s’han inclòs a la Ruta Cultural Europea de l’Olivera, i la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha sigut nomenada Membre d’Honor. Es tracta d’un reconeixement a aquest ens que vetlla pel patrimoni viu que són les oliveres monumentals, presents en aquest territori que comprèn 27 pobles de les Terres de l’Ebre, del nord de Castelló i de Terol. Ahir la Casa de Cultura d’Ulldecona va acollir el novè Congrés de les oliveres mil·lenàries presentant aquestes novetats.

Per aquest motiu durant la jornada d’ahir van visitar el territori i van participar al congrés Marinella Katsilieri i Georgios Tsiris de la Ruta de l’Olivera (amb seu a Grècia) i Eladio Fernández Galiano, assessor dels Itineraris Culturals del Consell d’Europa. Fernández explicà que «aquesta ruta, que va començar a Grècia i on també hi formen part les oliveres monumentals de Jaén, estava incompleta sense el Sénia. Ara l’itinerari està inclòs als 38 que té el Consell d’Europa».

En el decurs del congrés també va tenir lloc el reconeixement a Paco Zapater, advocat tarragoní nomenat ambaixador de les oliveres mil·lenàries. Zapater és un gran admirador d’aquest patrimoni natural i impulsà a principis d’any la seua protecció amb la recollida de prop de 100.00 signatures que va entregar al president del Parlament, Roger Torrent.

Actualment, el Parlament de Catalunya treballa en una llei de protecció que ha de preservar de l’espoli aquests arbres monumentals. Zapater confia que aquesta llei, que està previst que s’aprovi aviat, protegirà les oliveres.

«Sóc un enamorat de les oliveres i lluitaré per elles, ara encara més del que ja ho he fet ja que he sigut nomenat ambaixador. Em sento moralment obligat a continuar la lluita», va declarar ahir. L’advocat afirma que manté l’esperança que totes les oliveres puguen ser declarades Patrimoni de la Humanitat.

El congrés també va incloure una ponència dedicada a l’Oleoturisme i a la creació de nous productes turístics. Entre altres temes d’interès per al sector, també s’hi va parlar de la «Conservació i posada en valor de les Oliveres», amb l’exposició dels resultats 2019 de la Marca de garantia ‘Oli Farga Mil·lenària’, i els del projecte ‘Olimil’ de recuperació de finques d’oliveres. Precisament, l’oleoturisme resulta una eina clau per conscienciar la societat del valor del patrimoni de les oliveres. «Per a protegir les oliveres mil·lenàries s’hi ha d’implicar tota la societat, també la restauració i el turisme, per promoure-ho com un patrimoni cultural», va explicar la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell.

La jornada va cloure amb un tast d’olis del Territori Sénia. La Mancomunitat també celebrarà els dies 1 i 6 de desembre el Dia Mundial de l’Olivera amb visites a les oliveres.

Comentarios
Multimedia Diari