Indignació a Alfara de Carles perla fi dels temptejos amb públic

L'Ajuntament demana explicacions a la Generalitat per la retirada del recurs quehavia presentat a la resolució judicial que il·legalitzava aquesta pràctica

19 mayo 2017 19:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La sentència ferma que prohibeix els temptejos de bous braus amb presència de públic ha caigut com una galleda d’aigua freda al municipi d’Alfara de Carles, on l’activitat de ramaderies de bous braus és centenària.

L’Ajuntament ha mostrat la seva indignació pel fet que la Generalitat va retirar, sense informar-los prèviament, el recurs que havia presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, contra la resolució del Tribunal Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona, el qual ara ha declarat ferma la sentència. «El cas va passar del departament d’Agricultura al de Territori i Sostenibilitat, al qual hem demanat explicacions», explica l’alcalde d’Alfara de Carles, Josep Mas. Segons detalla, una de les ramaderies afectades també va presentar recurs però posteriorment el va retirar, «ja que la Generalitat era la part demandada i la que es va comprometre a tirar endavant el recurs». «Però sense avisar, l’han retirat i ara la sentència és ferma», lamenta Josep Mas.

«Les ramaderies de bous braus són una de les activitats pròpies i tradicionals del nostre municipi i no volem que desapareguin», apunta l’alcalde.

Actualment hi ha tres ramaderies al terme municipal, una dedicada als correbous, una que està fent la transició dels bous braus cap als mansos (a les instal·lacions de l’antiga ramaderia de Rogelio Martí, que va tancar portes) i la ramaderia Mur, que fins a la denúncia d’aquests espectacles havia viscut de l’activitat relacionada amb els temptejos i el restaurant que té a l’explotació. Àngela Mur detalla al Diari que l’activitat del tempteig, però sense públic, s’ha de continuar realitzant «perquè és imprescindible per a una ramaderia de bous braus». Amb tot, no sap si podrà continuar amb l’activitat a mitjà termini.

L’Ajuntament d’Alfara de Carles continuarà treballant per intentar trobar una solució, tant en l’àmbit judicial com polític, que permetés reprendre aquesta activitat, segons afirma Mas.

Els denunciants

L’Associació Libera! i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona van denunciar judicialment l’any 2012 la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat per autoritzar la pràctica dels temptejos amb públic per part de ramaderies de les Terres de l’Ebre.

Segons els ramaders, el seu objectiu era atreure turistes, mostrant-los com es provaven les capacitats dels bous (sense mort ni danys als animals) amb un espectacle amb dinar a les instal·lacions, per complementar així la seva activitat i disposar d’uns ingressos extra. Els denunciants, però, consideraven que l’activitat contravenia la Llei de protecció dels animals, tal com ha dictaminat també el jutge.

Comentarios
Multimedia Diari