Más de Ebre

Instal·laran 20 llambordes Stolpersteine a Flix i Amposta

Són peces artístiques urbanes en record dels deportats als camps de concentració nazis

Diari de Tarragona

Whatsapp
Instal·laran 20 llambordes Stolpersteine a Flix i Amposta

Instal·laran 20 llambordes Stolpersteine a Flix i Amposta

El Memorial Democràtic preveu instal·lar, entre maig i desembre d’enguany, 119 llambordes Stolpersteine a Catalunya en record dels deportats als camps de concentració nazis. 

Són les peces artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig. Es col·loquen al davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. 

La instal·lació d’aquesta nova remesa de llambordes va començar ahir al migdia a Roses (Alt Empordà), amb la col·locació de la peça en record del veí de la població deportat Ermengol Romañach, al carrer Perelada, 35. Hi participaran el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

Al llarg de la jornada d’avui dissabte s’instal·laran llambordes també a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i Agullana (Alt Empordà). La col·locació de les llambordes en record dels vilanovins deportats havia estat prevista per a l’octubre del 2020. L’acte va ser ajornat per la pandèmia, però les llambordes s’han exposat fins ara a la planta baixa de l’Ajuntament. La consellera de Justícia, Ester Capella, les va lliurar al consistori el 18 de juliol de l’any passat.

 El Memorial Democràtic instal·larà 10 llambordes Stolpersteine a Amposta, el 18 de juny, i 10 més a Flix, en una data per determinar abans d’acabar l’any, en record dels deportats als camps de concentració nazis. Tot i que arreu de Catalunya ja n’hi ha més de 200, aquestes vint seran les primeres que s’ubiquen a les Terres de l’Ebre.

A l’actualitat a Catalunya hi ha 270 Stolpersteine. Amb la col·locació de les noves peces, a finals de 2021 n’hi haurà 389. El Memorial Democràtic és l’encarregat d’adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació. Les llambordes són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. Hi ha més de 82.000 llambordes a tot el món.

Comentarios

Lea También