Más de Ebre

Agricultura promet ajuts per als productors d'oli afectats pel Filomena però sense concretar xifres

El Departament  vol negociar canvis amb les asseguradores per integrar els conreus d'olivera de secà

ACN

Whatsapp
Visita a un camp d'oliveres afectades pel Filomena, a la Terra Alta. Foto: Joan Revillas

Visita a un camp d'oliveres afectades pel Filomena, a la Terra Alta. Foto: Joan Revillas

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha promès aquest dimecres des d’Horta de Sant Joan una línia d’ajuts per als productors d’oli afectats pel temporal Filomena amb l’objectiu de recuperar el potencial productiu de les explotacions. Jordà, que no ha concretat ni la xifra total ni els mecanismes que s’activaran per fer efectius aquests recursos, ha visitat una finca d’oliveres joves a la Terra Alta, que va patir importants danys per l’acumulació de neu sobre les banques. De moment, només va avançar que seran ajuts destinats a agricultors professionals i que s’adaptaran en funció de les característiques dels conreus –secà o regadiu, ecològic o convencional així com l’edat dels arbres-.
La qüestió s’abordarà en una pròxima reunió de la taula sectorial de l’oli. Els ajuts formarien part de les mesures a curt termini que el Departament preveu per garantir la continuïtat del sector i mantenir la seva professionalització. A la llarga, però, l’objectiu és que els conreus de secà acabin integrant-se també en la cobertura de les assegurances agràries.
Actualment, al conjunt de Catalunya només s’assegura un 40% de tot el cultiu però a llocs com el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre no s’arriba ni al 2%. En canvi a les Garrigues si que s’assegura fins al 40% però a altres punts de la demarcació de Lleida només s’arriba al 25%.
«Hem d’avançar cap a un nou model d’assegurances. No pot ser que la majoria d’agricultors no assegurin. No ho fan perquè no vulguin, sinó perquè no els surt a compte. Tenim un problema de base sobre com està concebuda l’assegurança, i això és el que hem de treballar, i el que hem de reclamar. Estem en uns moments en què les inclemències meteorològiques, fruit del canvi climàtic, estan afectant als nostres productors, que són els que ens proveeixen d’aliments.  No pot ser que no tinguin la màxima cobertura possible per poder garantir aquesta producció", ha afirmat. 
La nevada del 9 i 10 de gener va afectar especialment l’olivera, sobretot, on els gruixos van ser més considerables acumulant pes sobres les branques i trencant-les. Això tindrà afectacions, encara no calculades, sobre la pròxima campanya. Segons Agricultura, van resultar afectades 8.750 hectàrees.

Temas

Comentarios

Lea También