L’Ametlla de Mar i l’Ampolla treballen en un pla per fer front al canvi climàtic

L’objectiu dels dos ajuntaments del Baix Ebre és reduir un 40 per cent les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2030

10 agosto 2020 08:20 | Actualizado a 10 agosto 2020 08:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de l’Ampolla i el de l’Ametlla de mar treballen per reduir un 40%, respecte al 2005, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El temps límit que s’han posat és l’any 2030, i ho volen aconseguir gràcies al Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que actualment està en fase inicial d’elaboració. Amb aquest projecte, segons diuen, els municipis estaran més ben preparats davant els efectes del canvi climàtic.

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima és un dels elements fonamentals per aconseguir els objectius que marca el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, una iniciativa de la Comissió Europea que impulsa la lluita contra el canvi climàtic a escala local i de la qual l’Ajuntament de l’Ampolla i el de l’Ametlla en formen part des de fa un parell d’anys.

El procés, que es realitzarà en diferents fases, s’iniciarà amb l’elaboració d’un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle associades als principals sectors d’activitat, i en la realització d’avaluacions energètiques a diversos equipaments municipals, així com una anàlisi de la vulnerabilitat del municipi davant els efectes del canvi climàtic. Un treball que servirà per analitzar la situació actual del municipi i definir l’estratègia d’actuació per reduir les emissions i millorar la seva resiliència, entesa com la capacitat d’adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

Amb els resultats d’aquesta primera fase, es definiran accions tant en l’àmbit municipal com del mateix ajuntament per actuar en camps tan diversos com el foment de la mobilitat sostenible, l’estalvi energètic en les llars i en l’enllumenat públic i l’aplicació de mesures de millora energètica als edificis de titularitat municipal, entre altres mesures.

Segons està previst, el pla es redactarà a través de la col·laboració dels representants municipals i la Diputació de Tarragona, que rebran l’assessorament d’un equip especialista. A banda, també es comptarà amb la participació dels diferents actors locals, per això, s’incorporarà un procés de participació i comunicació tant en l’àmbit del mateix consistori com de la ciutadania en general.

Pacte d’Alcaldes pel Clima

El Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia és una eina que pretén implicar a totes les administracions locals europees en l’adopció de mesures d’estalvi energètic i energies renovables. Els ajuntaments assumeixen el compromís de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a través d’augmentar l’eficiència energètica i incrementar l’energia renovable. Alhora, també es comprometen a millorar la seva capacitat de reacció i adaptació enfront dels efectes del canvi climàtic.

Comentarios
Multimedia Diari