El Govern desmuntarà i retirarà el monument de la batalla de l'Ebre l'estiu vinent

El Departament de Justícia ja ha demanat a l'Ajuntament de Tortosa i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre els permisos per les obres, que tindran un cost de 200.000 euros

20 noviembre 2020 12:34 | Actualizado a 23 noviembre 2020 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat retirarà l’estiu que ve el monument franquista de la batalla de l’Ebre, situat al bell mig del riu a Tortosa. Coincidint amb el 45 aniversari de la mort de Franco, aquest divendres 20 de novembre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella, s’han desplaçat a la capital del Baix Ebre per donar a conèixer el projecte de retirada, al que es destinaran 200.000 euros.

Justícia ja ha sol·licitat aquesta setmana la llicència d’obres a l’Ajuntament de Tortosa i el permís per accedir al riu Ebre a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i ha tret a licitació el projecte geotècnic per poder instal·lar una gran grua a la platja fluvial de Ferreries. Si els tràmits es resolen en els terminis previstos, els treballs podrien començar al juliol del 2021. I és que l'actuació s'ha de de dur a terme "durant l’estiatge, quan el cabal del riu Ebre acostuma a estar més baix i la platja fluvial és més àmplia", segons detalla l’arquitecte Antoni López Daufí, autor de l’estudi de viabilitat de l’obra.

Segons ha insistit Capella, la Generalitat s’ha decidit a actuar per la innacció de l’Estat, a qui s’atribueix la propietat del monument ( que ningú reclama ), per estar situat a la llera del riu Ebre, en un espai per tant de titularitat de la CHE. La consellera també  demana a l’administració estatal que no posi traves al procés ara engegat.

El monument es desmuntarà, seguint el procés invers a quan es va instal·lar fa més de 50 anys, amb  l’ajut d’una grua de 300 tones i un braç extensible de fins a 80 metres. S’instal·larà un bastida de 36 metres d’alçada al voltant del monument, que s’aixecarà des de la base del pedestal de l’antic pont de la Cinta, l’únic element que es mantindrà. Des d’allí els operaris aniran segmentant l’obra a trossos, des de la part més elevada a la inferior. Ho faran amb el mètode de l’oxitall, que consisteix a seccionar el ferro a una temperatura de 800 graus, amb una barreja d’oxigen i gas aplicada a alta pressió.

Els elements escultòrics del conjunt, com l’àliga, els vitralls o el soldat, es retiraran íntegrament. Tot el conjunt es conservarà però el seu destí encara no s’ha donat a conèixer. Està previst que les obres durin unes tres setmanes.

El monument, obra de l’escultor Lluís Maria Saumells, va ser inaugurat a Tortosa el 21 de juny del 1966 pel mateix general Franco i commemorava els 25 anys de la victòria franquista a la batalla de l’Ebre.

Per al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el procés de retirada iniciat suposa “una restitució de la dignitat per a les víctimes del franquisme”. Per la seva banda, la conseller Ester Capella ha destacat que finalment la Generalitat ha assumit aquests treballs, "per responsabilitat i davant la incompareixença de l’Estat", ja que es tracta d’un "símbol d’enaltiment de la dictadura".

Fer una passarel·la

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que el monument desperta sentiments diversos a la ciutat i demana que el procés ara iniciat no generi confrontació. “Esperem que no sigui un acte electoralista”, ha dit en referència a la proximitat a les eleccions al Parlament, mentre demanava el compromís a la Generalitat i també a l’Estat perquè la pilastra que quedarà, on històricament hi havia hagut el pont de la Cinta i abans un pont de barques, es pugui convertir en una passarel·la sobre l’Ebre, per poder comptar amb una nova connexió entre al barri de Ferreries i el centre de la ciutat.

Per la seva banda, des de la Comissió per a la Retirada dels Símbols Franquistes, que des de fa anys treballa per la retirada del monument, s’ha viscut la jornada d’aquest divendres i l’acte celebrat a la riba de l’Ebre com una gran victòria. “La retirada arriba massa tard, però finalment serà una realitat”; comentaven les membres del moviment Ester Baiges i Marisa Panisello.

Consulta popular

Cal recordar que l’any 2016, coincidint amb els 50 anys de la inauguració del monument,  l’Ajuntament de Tortosa va fer una consulta popular sobre el monòlit, en la que va guanyar l’opció de mantenir-lo al seu lloc actual tot reinterpretant-lo. Però des de la Generalitat es remarca que la seva retirada és preceptiva atenent a les lleis de memòria històrica i que al Parlament de Catalunya existeix un ampli consens en aquest sentit.


Un monument de 45 metres a la pilastra del pont destruït durant la Guerra Civil

El monument de la batalla de l’Ebre, obra de l’escultor  Lluís Maria Saumells,  té una alçada de 45 metres, comptant les dues piràmides de ferro i el pedestal. La pilastra on es troba formava part de l’antic pont de la Cinta, destruït durant la Guerra Civil. 
 La piràmide més baixa del conjunt, de 16 metres, està coronada per una àliga de ferro de 2 metres d’envergadura. L’altra piràmide, de 26,5 metres, té a la part frontal la creu de Sant Jaume en homenatge a l’exèrcit nacional i, al dors, una creu de Crist de 12 metres d’alçada. L’obra està coronada per una estàtua de bronze, de 5,30 metres d’alçada i 2 tones de pes, que representa un combatent amb un braç aixecat, amb el qual sosté un estel. El tronc del monument mostra diverses esquerdes que representen marques de metralla, i que progressivament es van convertint en creus i vitralls de colors.

Cronologia

El monument ha estat 54 anys formant part del ‘paisatge’ de Tortosa, al mig del riu Ebre: 

  • Anys 1963-1964.  El monument es construeix a instàncies de les autoritats franquistes de l’època per commemorar el primer quart de segle del règim o ‘los 25 años de paz’. El seu cost és d’uns 4 milions de pessetes. 
  • 21 de juny de 1966.  El  mateix Francisco Franco visita Tortosa per inaugurar el monument, en un acte multitudinari. 
  • 1986. Aprofitant unes obres del Ministeri de  Defensa, l’Ajuntament de Tortosa retira del monument els símbols franquistes mé explícits, com l’emblema de Franco i una inscripció del ‘Caudillo de la cruzada y los XXV años de paz’. 
  • 2003. El nou planejament urbanístic de Tortosa inclou el monument com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. 
  • 2016.  Al mes de maig, poc abans que es complissin els 50 anys de la inauguració del monument, l’Ajuntament de Tortosa va dur a terme una consulta popular sobre el futur del monòlit, tot i recordar que no n’era el propietari. La majoria dels veïns que van participar-hi van optar per l’opció que demanava mantenir el monument, tot reinterpretant-lo per promoure la memòria històrica i la pau.
  • Setembre 2020. El monument pateix un sabotatge de matinada. Uns desconeguts provoquen dues deflagracions que no causen danys al conjunt i els Mossos investiguen els fets. 
  • Octubre 2020. El Departament de Justícia confirma que assumirà la retirada del monument, «davant la innació de l’Estat per fer complir le llei de memòria històrica». 
  • Novembre de 2020. Culmina la descatalogació del monument, un tràmit que requereix la Generalitat tot i que des de l’Ajuntament de Tortosa es recorda que no és necessari per actuar-hi. 
  • Gener-març del 2021. Es preveu poder treure a licitació i adjudicar els treballs per al desmuntatge i retirada efectiva del monument. 
  • Juliol del 2021. La Generalitat preveu poder iniciar els treballs aprofitant l’època de l’any en què acostuma a haver menys cabal al riu Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari