La PDE denuncia els 52 nous projectes d’embassaments del Pacte de l’Aigua

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, la plataforma porta a terme una acció per rebutjar el nou pacte que inclou transferències entre conques, i recrimina la gran quantitat d’embassaments que minven el cabal de l’Ebre

23 marzo 2018 09:36 | Actualizado a 23 marzo 2018 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, la Plataforma en Defensa de l’Ebre va portar a terme una acció reivindicativa ahir a la plaça del Mercat de Tortosa. Els membres de la plataforma van representar a terra el riu Ebre, on es podien veure amb gots de color blau la gran quantitat d’embassaments que té actualment (200) i els 52 nous que té previstos el nou Pacte Nacional de l’Aigua, amb gots de color roig.

Segons va comunicar la plataforma, els embassaments actuals representen uns 7.800 hectòmetres cúbics d’aigua i els 52 nous significaran 2.500 més. «Amb una pluviometria d’uns 13.000 hectòmetres cúbics quedarà una quantitat d’aigua no retinguda molt baixa». D’aquesta forma, la PDE sosté que els cabals hidrològics són cada cop més difícils d’assumir i la supervivència del Delta, més complicada.

«La pregunta és si realment patim sequera o tenim un problema d’escassetat a causa d’un consum exagerat. Els regants de cada territori volen cada cop més hectàrees de regadiu, i el que hauria de fer l’administració és atendre les demandes, però no fer una carta als Reis. Cal una planificació coherent amb la realitat», exposen. 

Acord social per l’aigua
Ahir es va presentar al Congrés el «Acuerdo Social por el Agua en defensa de nuestros ríos y por el agua pública», amb entitats mediambientals i sindicats. Aquest acord denuncia el nou Pacte Nacional de l’Aigua que, per a la PDE, és el mateix Pla Hidrològic Nacional de l’any 2000 que va causar una revolta social. 

«Aquest nou pacte està a favor de les transferències, que no són més que transvasaments, el que passa que no s’usa aquesta paraula. L’objectiu del pacte és fer transvasaments entre conques, les de l’Ebre i del Tajo», afirmen.

La PDE demana al PSOE que no siga còmplice del PP, que va fer el mateix en el temps del president José María Aznar. «Aquest pacte no tindrà consens perquè els territoris rebutjarem qualsevol proposta de transvasament», conclouen.

Acord pel pla de gestió de sediments

La Comissió de Medi Ambient del Congrés va acordar ahir instar el Govern a dur a terme una gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre per part de la seva confederació. La iniciativa, presentada conjuntament pel grup de Podem i el d’Esquerra Republicana i amb el suport de tots els grups llevat del PP, demana la creació, abans de sis mesos, d’una comissió política i tècnica, formada per tècnics de la Confederació de l’Ebre i de cadascuna de les comunitats autònomes afectades, així com per representants dels moviments socials.

Aquesta comissió tindria com a objectiu l’estudi de la problemàtica i les oportunitats de gestió dels sediments en el marc d’un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l’Ebre. El Congrés insta la Confederació que inspeccioni els mecanismes de les preses de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix.

Comentarios
Multimedia Diari