La Sénia actualitza el seu Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

Després de 15 anys de tràmits i canvis, l’Ajuntament adapta el POUM a les necessitats demogràfiques del municipi

08 febrero 2021 11:00 | Actualizado a 08 febrero 2021 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament va aprovar el nou POUM el 28 de desembre de l’any 2020 i posteriorment, va remetre a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre que com remarca l’alcalde, José Ramon Bellaubí: “és qui té la competència d’aprovar-ho, i ara només podem estar a l’espera d’aquesta tramitació”. El POUM “és la manera en com s’ordena el sol del terme municipal de la Sénia: quines són les diferents qualificacions i com s’organitzen aquestes”, com comentava Bellaubí:

Ara per ara, la Sénia no tenia un POUM actualitzat, però sí que hi havia unes normes específiques per a cada cas. “Les normes que teníem eren més senzilles, ja que al cap i a la fi un POUM és una cosa molt més elaborada, que implica tècnics i gent experta, i de fet amb el nostre cas ha costat 15 anys”, explicava Bellaubí.

Un creixement mai assolit

Lorena: Es va aprovar inicialment el 14 de maig del 2007, la primera vegada q es va aprovar inicialment,i clar 2005 estem a un moment de euphoria economica i urbanistica, perqué tothom volia recalificar sols, tothom volia construir, molta gent de fora comprava terrenys aquí, promotores per a fer pisos i urbanitzacions. I clar arribala crisi economoca any 20218.

 

La Sénia es troba a punt d’aprovar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), tota una fita que des de l’any 1983 no es repetia. L’Ajuntament va aprovar el nou POUM el 28 de desembre de l’any 2020 i en aquests moments esperen la resposta de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, encarregada de donar el vistiplau a l’ordenança. L’alcalde del municipi José Ramon Bellaubí explica al Diari que aquesta legislació: ˝determina com s’ordena el sol del terme municipal; quina qualificació té cada parcel·la i com s’organitzen aquestes en un poble˝.

La Sénia contemplava l’actualització del POUM des de l’any 2005, moment en què es va iniciar l’expedient i l’estudi previ. El 14 de maig del 2007 es va aprovar inicialment, però va arribar la crisi econòmica de l’any 2008 i es va parar per complet. ˝L’actual POUM està adaptat a les necessitats reals i actuals del municipi, com també al creixement que pot tindre d’aquí a uns 15 o 20 anys˝.

Després de quinze anys la Sénia ja té un pla urbanístic realista que tampoc suposa un gran canvi per els seus ciutadans: ˝amb el nou POUM no hi haurà noves requalificacions del sol, ens quedem com estàvem, a efectes d’IBI suposarà menys càrrega fiscal per algú˝, afegia la tècnica  Ventaja.

Un creixement mai assolit

Entre el 2005 i el 2007, la Sénia es trobava la bonança econòmica i eufòria urbanística: ˝tothom volia requalificar sols i construir, molta gent de fora comprava terrenys, les promotores volien fer pisos i urbanitzacions˝, explicava Ventaja. ˝Però va arribar la crisi econòmica del 2008 i el projecte de POUM no descrivia les necessitats que tenia el poble˝, comentava l’alcalde. ˝Perquè et facis una idea, el projecte de POUM del 2007 prevenia que l’any 2020 la Sénia tingués 12.000 habitants aproximadament˝. Quasi més del doble que en l’actualitat, i és que La Sénia ara per ara té uns 5.000 habitants.

Per aquest motiu l’any 2018 es va decidir reduir considerablement la proposta d’ampliació de sòl urbà i sectors de sòl urbanitzable i adequar les previsions urbanístiques a la realitat del territori.

Per poder oferir així: ˝una resposta àgil a les necessitats de qualsevol sector de la població, com també facilitar la implantació de nous usos, activitats i indústries del municipi de la Sénia˝, sentenciava Bellaubí.

Comentarios
Multimedia Diari