La Taula de Consens rebutja el pla del Ministeri per protegir el Delta

Alcaldes i regants sol·licitaran una reunió tècnica urgent per intentar reorientar el pla

19 noviembre 2020 16:52 | Actualizado a 23 noviembre 2020 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Taula de Consens pel Delta, que agrupa municipis i regants de la zona, ha mostrat la seva decepció i fins i tot indignació per les línies de l’Estratègia de protecció presentada el passat dimecres pel Ministeri per a la Transició Ecològica. Segons denuncien, no incorpora les propostes consensuades al Pla Delta (impulsat per la Taula) i fins i tot «xoca frontalment amb les seves premisses fonamentals»,  com ara el manteniment de la morfologia actual de la plana deltaica tant com sigui possible. 
Segons asseguren, l’Estat «té l’obligació d’assegurar la integritat i adequada protecció del Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT) i tots els béns naturals que l’integren. «Però l’únic que ha quedat clar amb la presentació és que després de dècades d’inacció per part de l’Estat, aquest DPMT s’ha deixat perdre i ara es troba sota les aigües. Ara la nova Estratègia presentada intenta definir un nou espai públic, però no recuperant el DPMT perdut com va proposar la Taula, sinó agafant-lo a legítimes propietats de Delta que pateixen els efectes d’aquesta històrica deixadesa». 
I és que l’opció de retrocedir fins a 500 metres a la platja de la Marquesa o 450 m a la Platja de l’Alfacada, significa, segons la Taula de Consens,  «donar per perduda la batalla per protegir la integritat d’aquest espai». «Ens  condemna a veure com any rere any el mar engoleix al Delta», alerten. Al seu entendre, resulta incoherent plantejar un retrocés de fins a 500 metres i tractar d’inspirar confiança al territori «que aviat arribaran els sediments fluvials i que es farà una gestió eficaç de les sorres litorals». 
Pel que fa als treballs científics que conformen el pla, «advoquen perquè la inundació prevista a llarg termini per al Delta passi de superfície ocupada per arrossars a convertir-se en hàbitats d’interès natural». Pel contrari, des de la Taula de Consens es referma que les activitats i sectors econòmics de Delta han de ser protegits «com un exemple mundial de la seva bona integració amb els sistemes naturals, tal com és reconegut internacionalment per la figura de Reserva de la Biosfera». 
També es mostren sorpresos perquè en aquesta nova estratègia del Ministeri hagin «desaparegut» inversions previstes al Delta des de fa anys, com és el cas dels camins de guarda. Es tracta d’unes inversions que el mateix Ministeri ha començat en el cas del camí d’Alfacs «i que poden servir per evitar que el mar es pugui endinsar fins a 3 quilòmetres a l’interior del Delta com va passar amb el temporal Glòria».
 La Taula de Consens ha acordat sol·licitar al Ministeri una reunió tècnica, amb caràcter urgent, amb l’objectiu d’intentar reorientar l’Estratègia i que aquesta no acabi sent un document tancat, ja que al seu entendre  no aporta solucions a les problemàtiques actuals i futures del Delta.
Paral·lelament, sol·licitarà una reunió a la ministra i vicepresidenta quarta del Govern, Teresa Ribera. I és que tot i reconeixent la gran dificultat, tant per la manca de temps com per la diferència de criteris, alcaldes i regants mantenen l’esperança que l’Estratègia acabi incorporant totes les propostes d’actuacions fetes des del territori. 

Comentarios
Multimedia Diari