La calor del setembre mata la cria de musclo a les badies del Delta

La mortalitat ha estat del cent per cent a les batees dels Alfacs i del cinquanta per cent a les explotacions de la badia del Fangar

19 mayo 2017 17:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les altes temperatures del passat mes de setembre han comportat la mort de la cria del musclo, que estava creixent a les badies del Delta de l’Ebre per a la campanya de l’any que ve. L’aigua va arribar als 28 graus centígrads durant les primeres setmanes del mes, un fet excepcional per l’època (suposa entre 4 i 5 graus per sobre del que és habitual) i que va comportar la mortalitat de tota la cria de la badia dels Alfacs i d’un cinquanta per cent de la badia del Fangar, segons les dades de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel).

Aquesta problemàtica no és nova (de fet ja es va produir l’any passat, al juliol), «el que si que és excepcional és que es produeixi al mes de setembre», comenta al ‘Diari’ el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, tot lamentant que aquest sigui un dels possibles primers efectes del canvi climàtic sobre l’activitat aqüícola del Delta.

«La mortalitat no ha afectat els musclos de mida comercial perquè ja havien sortit tots, en tractar-se del final de la campanya», detalla Bonet.

A Itàlia i França

Les calorades van tenir lloc a principis de setembre, però no ha estat fins a finals de mes que els aqüicultors han pogut constatar aquesta mortalitat, certificada també pels tècnics de les asseguradores de diversos productors de la badia dels Alfacs, a la comarca del Montsià.

Així, aquest serà el segon any consecutiu que els aqüicultors delDelta de l’Ebre hauran de comprar la cria de musclo a les zones productores d’ Itàlia o França, per garantir la collita del 2017, amb el conseqüent augment de costos de producció que això suposa. «Alguns musclaires ja han començat a negociar i en les properes setmanes podran rebre ja les cries, que arribaran en camió», detalla el gerent de la Federació de Productors.

I és que habitualment la cria de musclo es capta de forma natural. Les larves del musclo s’adhereixen a les cordes de les batees i allí inicien el seu creixement de forma gradual, el qual depèn molt de l’estat de l’aigua (a les badies hi ha una mescla d’aigua salada i dolça) i del fitoplancton que s’hi troba.

Comentarios
Multimedia Diari