La consulta de Tortosa pel monument franquista, al punt de mira de l'Estat

La subdelegació reclama els decrets de convocatòria i un informe que justifiqui el seu caràcter 'sectorial'

19 mayo 2017 19:27 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Subdelegació del Govern espanyol a Tarragona ha fet arribar un requeriment a l’Ajuntament de Tortosa sobre la convocatòria de la consulta del monument franquista a la batalla de l’Ebre, prevista el proper 28 de maig.

Demana a l’alcalde que se’ls faciliti detalladament còpia dels dos decrets relacionats amb la consulta, que aprovaven la convocatòria i el seu reglament, i un informe que justifiqui el caràcter «sectorial» de la consulta.

Cal recordar que l’Ajuntament de Tortosa convoca la consulta sobre el futur del monument franquista de la batalla de l’Ebre en base a la Llei de consultes del Parlament i al reglament de participació ciutadana aprovat pel consistori l’any passat. De fet, és la primera consulta popular que impulsa el consistori i que està previst celebrar el dissabte 28 de maig.

L’alcalde, Ferran Bel, ha assegurat que es trametrà a la Subdelegació del Govern espanyol tota la informació requerida i que confia que «no tingui més transcendència». «Espero que sigui una mera formalitat perquè si això deriva en un contenciós quan es consulta una cosa tan innòcua com aquesta, al final ningú podrà consultar res», ha afegit.

L’Ajuntament farà arribar la documentació reclamada i recordarà a la subdelegació que és una consulta «no referendària» i que malgrat que el consistori actual la considerarà vinculant no afecta posteriors corporacions.

Assumpte ‘concret i puntual’

Respecte a la justificació del caràcter sectorial, Bel recorda que afecta un tema «molt concret i puntual».

«No estem proclamant cap independència, ni ens estem adscrivint a una altra província. Si 19 dels 21 regidors no podem consultar què és el que l’Ajuntament ha de promoure respecte a un monument que està al seu terme per promoure una acció posterior, al final és que no podrem fer res», ha lamentat.

Malgrat reconèixer que, en condicions normals, no s’hauria d’haver produït aquest requeriment, Bel, que ha informat dels fets a la resta de portaveus municipals, espera que no passi d’aquí.

«Nosaltres continuarem amb els preparatius de la consulta amb normalitat, contestarem al govern espanyol i estarem a l’expectativa, perquè no se’m passa ni pel cap que vulguin interrompre la consulta», ha alertat, tot recordant que alguns requeriments d’aquest tipus han acabat al contenciós.

Comentarios
Multimedia Diari