La costa ebrenca, refugi per a les tortugues marines

Dos de cada tres tortugues babaues recuperades per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat s´han trobat a la costa de les Terres de l´Ebre

19 mayo 2017 16:15 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha recollit prop de 500 animals entre 2012 i 2016, dels quals 303 són tortugues marines protegides i 182 cetacis. A la costa de les Terres de l’Ebre es concentren dos de cada tres casos de recuperació de tortugues babaues, 169 a la comarca del Montsià i 39 al Baix Ebre. La majoria apareixen mortes a la costa, però n’hi ha que es poden recuperar als centres de fauna i retornar a la natura, fet que sovint aprofiten els científics per fer un seguiment dels seus moviments.

Les tortugues escullen la costa ebrenca, i en especial les badies del Delta de l’Ebre, per passar-hi l’hivern per diversos motius. La plataforma continental fa que les aigües siguin poc fondes, la temperatura de l’aigua és més elevada, en especial als Alfacs i el Fangar, i al Delta troben força aliment. «Les tortugues babaues són animals de sang freda i busquen temperatures de l’aigua més suaus», detalla al Diari Ricard Gutiérrez, biòleg del servei de fauna i flora del Departament de Territori i Sostenibilitat i membre de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.

Als mesos de març i abril, quan la temperatura de l’aigua comença a pujar i arriba als 15 graus, les tortugues comencen a moure’s i deixen majoritàriament la costa ebrenca per dispersar-se per la Mediterrània. Llavors hi ha també la majoria de casos en què queden atrapades per les xarxes de pesca. En aquest sentit, els biòlegs han dut a terme una campanya de conscienciació entre els pescadors perquè si troben una tortuga atrapada a les xarxes i que no està ferida, no la retornin directament al mar. «Han de trucar al 112 i ens en farem càrrec a la Xarxa de Rescat de Fauna», detalla Gutiérrez. I és que si es retornen al mar les tortugues poden patir efectes similars als de la descompressió dels bussos i patir danys interns que els acaben provocant la mort, segons expliquen els experts.

A banda de l’Ebre, la Xarxa de Rescat també ha recollit 19 tortugues al Tarragonès (on hi ha les platges més adients per a la seva reproducció), 16 al Baix Camp i 6 al Baix Penedès.

Pel que fa als cetacis, sobretot dofins, se n’han rescatat 45 a les costes del Camp de Tarragona i 40 a les Terres de l’Ebre, segons les dades de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari