La galera com a font d'inspiració

El xef Vicent Guimerà de l'Antic Molí d'Ulldecona, amb una estrella Michelin, reivindica el crustaci per a l'alta cuina

19 mayo 2017 16:18 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La galera havia estat considerada anys enrere com un crustaci de segona categoria, complicada de consumir i amb poca versatilitat a la cuina.Així, segons relaten els pescadors més veterans, fa mig segle s’usava sovint d’esquer per atreure altres espècies més preuades, i fins i tot se l’arribava a regalar a la llotja, ja que no presentava la suficient demanda entre els clients.Una realitat que en els darrers anys ha començat a canviar. La galera comença a ser poc a poc més apreciada, amb diverses jornades gastronòmiques que en destaquen el seu valor gastronòmic a l’alta cuina.

Aquesta ha estat una aposta clara del xef de l’Antic Molí d’Ulldecona, Vicent Guimerà, reconegut amb una estrella Michelin, que des de fa vuit anys dedica unes jornades a aquest producte. La iniciativa va arrencar l’any 2009 i des de llavors Guimerà i el seu equip han experimentat i elaborat més de cinquanta receptes diferents amb aquesta espècie com a protagonista. «Especialitzar-nos en la galera suposa tot un repte, ja que aquest crustaci és molt complicat de treballar sense la seva closca», explica Guimerà, que es proposa donar a conèixer aquest producte encara molt desconegut per a part de la població, sobretot en aquells llocs allunyats dels seus principals punts de pesca.

Fins al 29 de març, l’Antic Molí «torna als orígens» i ofereix unes jornades gastronòmiques especials sobre la galera, aprofitant l’època de major sabor del producte, en la que es poden degustar fins a 22 plats diferents. Així, enguany el menú està composat per algunes receptes noves i per les millors dels anys previs d’experimentació. Entre aquests plats hi ha el fals nigiri de galera amb plàncton i limequat (2014), el ‘cebiche’ de galera sobre fulla de caputxina i flor de taronja (2016) o la mantega de galera amb brioix d’algues (2017), entre moltes altres propostes que suposen tot un plaer per als sentits.

Comentarios
Multimedia Diari