La gastronomia i el lèxic, nexe per difondre el tortosí

’Al brancal. Pas a la paraula’. El projecte sorgeix a la Universitat
de Barcelona, per donar a conèixer la riquesa lingüística del català

20 julio 2020 08:50 | Actualizado a 20 julio 2020 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup format per tres estudiants de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, amb l’interès comú de promoure i donar a conèixer a la ciutat de Barcelona la riquesa lingüística que aplega la llengua catalana, han creat el projecte anomenat ‘Al brancal. Pas a la Paraula’. Una de les impulsores de la iniciativa és l’estudiant canareva del 2n any del Grau de Filologia Catalana, Agnès Camatxo Buj. L’acompanyen Jordi Parellada Ruiz, estudiant de Llengües i literatures modernes, de Torrelles de Foix (Alt Penedès) i Laura Martínez Hermosilla, de Llengües i literatures modernes i natural de Barcelona.

“L’objectiu del projecte és proporcionar un itinerari a la ciutat de Barcelona per a donar a conèixer la riquesa lingüística de la llengua catalana mitjançant el nexe comú de la gastronomia. A més de l’itinerari també es proposarien activitats puntuals, com ara jornades gastronòmiques”, explica Agnès Camatxo.

De moment el confinament només (que no és poc) els ha permès ficar a la xarxa el web https://brancaldialectal.wixsite.com/, a més de disposar d’spotify i instagram amb l’adreça @albrancal.

Segons l’Agnès,“el web és el lloc d’accés al projecte i al recull de paraules. En un futur pensem implementar una aplicació des de la qual es puga accedir a totes les parts del projecte”.

Ara mateix, “des d’on hem tingut més resposta és a través d’instagram, arribant als 500 seguidors de tot el domini lingüístic català. Tenim seguidors joves, però estem oberts a tot tipus de públic. Les activitats que proposarem es poden fer sols, en parella o amb amics”.

Estructura del web

La plana es divideix en sis apartats: presentació, itinerari gastronòmic interdialectal, rebost de paraules, receptes, activitats i botiga. Dins de cada apartat es poden consultar les diverses variants del català: alguerès, balear, central, nord-occidental, tortosí, rossellonès i valencià.

L’itinerari gastronòmic ens du, en relació amb el tortosí, a l’espai Eco Ebre de Sarrià s’hi troben tot de productes ecològics exportats per una societat agrícola familiar que cultiva les seues terres a Bítem des de fa més de 30 anys. El rebost de paraules recull mots del territori dins dels àmbits d’accions, aliments i objectes. Hi ha tres receptes ben apreciades a la gastronomia de la zona: el cóc ràpid (de Teresa d’Ulldecona), cóc salat (de l’Isidre, de Flix) i les borraines (de la Remei d’Alcanar).Des d’Al brancal, aprofiten l’ocasió per convidar els lectors a enviar les seues propostes.

Comentarios
Multimedia Diari