Más de Ebre

La gastronomia i el lèxic, nexe per difondre el tortosí

’Al brancal. Pas a la paraula’. El projecte sorgeix a la Universitat
de Barcelona, per donar a conèixer la riquesa lingüística del català

J. JOAQUIM BUJ

Whatsapp
L’estudiant del segon any del grau de Filologia Catalana Agnès Camatxo Buj, d’Alcanar, és una de les impulsores del projecte. FOTO:CEDIDA

L’estudiant del segon any del grau de Filologia Catalana Agnès Camatxo Buj, d’Alcanar, és una de les impulsores del projecte. FOTO:CEDIDA

Un grup format per tres estudiants de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, amb l’interès comú de promoure i donar a conèixer a la ciutat de Barcelona la riquesa lingüística que aplega la llengua catalana, han creat el projecte anomenat ‘Al brancal. Pas a la Paraula’. Una de les impulsores de la iniciativa és l’estudiant canareva del 2n any del Grau de Filologia Catalana, Agnès Camatxo Buj. L’acompanyen Jordi Parellada Ruiz, estudiant de Llengües i literatures modernes, de Torrelles de Foix (Alt Penedès) i Laura Martínez Hermosilla, de Llengües i literatures modernes i natural de Barcelona.

“L’objectiu del projecte és proporcionar un itinerari a la ciutat de Barcelona per a donar a conèixer la riquesa lingüística de la llengua catalana mitjançant el nexe comú de la gastronomia. A més de l’itinerari també es proposarien activitats puntuals, com ara jornades gastronòmiques”, explica Agnès Camatxo.

De moment el confinament només (que no és poc) els ha permès ficar a la xarxa el web https://brancaldialectal.wixsite.com/, a més de disposar d’spotify i instagram amb l’adreça @albrancal.

Segons l’Agnès,“el web és el lloc d’accés al projecte i al recull de paraules. En un futur pensem implementar una aplicació des de la qual es puga accedir a totes les parts del projecte”.

Ara mateix, “des d’on hem tingut més resposta és a través d’instagram, arribant als 500 seguidors de tot el domini lingüístic català. Tenim seguidors joves, però estem oberts a tot tipus de públic. Les activitats que proposarem es poden fer sols, en parella o amb amics”.

Estructura del web

La plana es divideix en sis apartats: presentació, itinerari gastronòmic interdialectal, rebost de paraules, receptes, activitats i botiga. Dins de cada apartat es poden consultar les diverses variants del català: alguerès, balear, central, nord-occidental, tortosí, rossellonès i valencià.

L’itinerari gastronòmic ens du, en relació amb el tortosí, a l’espai Eco Ebre de Sarrià s’hi troben tot de productes ecològics exportats per una societat agrícola familiar que cultiva les seues terres a Bítem des de fa més de 30 anys. El rebost de paraules recull mots del territori dins dels àmbits d’accions, aliments i objectes. Hi ha tres receptes ben apreciades a la gastronomia de la zona: el cóc ràpid (de Teresa d’Ulldecona), cóc salat (de l’Isidre, de Flix) i les borraines (de la Remei d’Alcanar).Des d’Al brancal, aprofiten l’ocasió per convidar els lectors a enviar les seues propostes.

Comentarios

Lea También