Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La inundació dels camps dona l’inici a una nova campanya de l’arròs

    L’increment dels costos de producció inquieta els pagesos. En el cas dels adobs, els preus s’han incrementat fins a un 300 per cent

    09 mayo 2022 18:08 | Actualizado a 09 mayo 2022 23:24
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El delta de l’Ebre arrenca una nova campanya de l’arròs, amb la inundació dels camps en una part i la sembra en sec en una altra. El tret de sortida es dona uns 15 dies més tard de les dates habituals, arran de les pluges abundants d’aquesta primavera, que han retardat els treballs de preparació dels camps. Les comunitats de regants han iniciat la solta de l’aigua: dissabte va arrencar la inundació dels primers camps al marge dret del Delta, per la zona de Buda i Illa de Riu, mentre que demà dimecres ho farà el marge esquerre.

    En aquesta part del Delta, corresponent a la comarca del Baix Ebre, vora la meitat dels arrossars se sembren en sec, una tècnica implantada en els últims anys per reduir els efectes de la plaga del caragol poma i que cada vegada té més acceptació, especialment als termes de l’Aldea, l’Ampolla o Camarles. «La sembra en sec és una eina molt útil contra el caragol poma, per davant dels tractaments amb saponines, que són cars i no tenen tan bons resultats», explica al Diari el responsable del sector de l’arròs al sindicat Unió de Pagesos, Albert Pons.

    El retard en l’inici de la campanya no té perquè repercutir en la collita final, segons expliquen els arrossaires: tot depèn de la meteorologia a partir d’ara, ja que si fa calor aviat s’accelerarà tot el procés de sembra i creixement de la planta.

    El que sí que tindrà una repercussió en els resultats finals d’aquesta campanya, que culmina al setembre amb la sega, són els costos de producció, que s’han disparat, especialment pel que fa als adobs, productes fitosanitaris i carburant. En el cas dels adobs, l’increment del preus és de fins al 300 per cent, detalla Albert Pons.

    Els arrossaires del Delta es mostren recelesos perquè finalment aquests majors costos de producció no acabin repercutint en un increment del preu del quilo d’arròs i suposi una reducció important de la rendibilitat del conreu.

    I això que hi ha més condicionants que, a priori, a punten a què els preus haurien de pujar, com ara l’important descens de la producció previst a Andalusia o Extremadura, per la sequera que afecta aquells territoris, segons expliquen des d’Unió de Pagesos.

    Els arrossaires es mostren també i intranquils pels efectes que pot tenir la nova Política Agrària Comuna (PAC) europea. «El que veiem és que cada vegada tenim més condicionants per poder fer la nostra feina, menys productes, i no se n’ofereixen de nous, no hi ha prou recerca i transferència tecnològica», lamenta Albert Pons.

    Al delta de l’Ebre es produeixen anualment entre 140 i 150 milions de quilos d’arròs.

    Les pluges han retardat el procés d’inundació uns quinze dies respecte a les dates habituals
    Comentarios
    Multimedia Diari