La planta de compostatge de Santa Bàrbara defensa que no hi podran haver filtracions ni olors

L’Ajuntament portarà a terme en unes setmanes una consulta popular per preguntar als veïns si estan d’acord amb aquesta instal·lació

23 febrero 2021 10:10 | Actualizado a 23 febrero 2021 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plataforma contra la planta de compostatge projectada per Ecompost de l’Ebre a Santa Bàrbara va fer una recollida de signatures d’al·legacions contra el projecte el passat cap de setmana. Enrique Lange, activista i impulsor del grup «No a la Planta de compostatge a la plana del Montsià», es mostrava satisfet per la resposta que ha tingut la recollida d’al·legacions en contra del projecte de la planta.

Si bé encara no es coneixen el nombre total d’al·legacions signades, l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, les situa al voltant de 500, una xifra molt alta tenint en compte la població de Santa Bàrbara (3.700 habitants). «Jo sóc dels que pensa que no és un projecte que ens agrade o almenys preferiríem que no vingués al poble, però abans de dir sí o no, cal tenir tota la informació per poder valorar amb criteri», va declarar ahir al Diari.

El batlle detalla que l’empresa es va oferir per fer una xarrada amb els veïns i membres de la plataforma contrària i explicar-ne tots els detalls de la planta de dejeccions ramaderes. «Però hi ha dos dubtes que continuen, i és el problema de les possibles olors i el risc de filtracions a l’aqüífer», valora l’alcalde. «Durant anys s’han abocat de forma descontrolada, però ara l’administració fica molts impediments. Aquestes plantes eliminen el nitrat soluble i es converteix en compost que serà comercialitzat».

De moment el projecte està en fase d’exposició pública i hi ha possibilitat de presentar al·legacions fins el 17 de març. Ara, l’Ajuntament està iniciant els tràmits per portar a terme una consulta popular per conèixer l’opinió dels veïns. «Hem adquirit el compromís de fer-la i així es farà, al més aviat possible».

Per la seua banda, el portaveu Josep Ramon Sainz, assessor en plantes de compostatge i agricultura ecològica, explica que el model de planta de compostatge és radicalment diferent al que pensen molts veïns. «S’han tancat de banda d’entrada, hi ha molta desinformació i s’està sent molt alarmista», considera el portaveu, qui recorda que el model de la planta de Mas de Barberans és molt diferent. «No farà olor i no hi haurà filtracions, és impossible», insisteix. «Serà una planta petita i no s’usarà cap residu de fang de depuradora industrial». Segons explica l’assessor, la planta de compostatge podrà donar servei a ramaders de tota la comarca i municipis propers i oferirà un producte de qualitat als agricultors ecològics. «Aplicant les dejeccions al camp es genera un problema d’olor i de contaminació directa. Aquí es fixa el nitrogen volàtil i soluble al carbònic. S’acaba produint un compost que com que no té la part soluble no produeix olors ni contamina i es podrà usar en agricultura ecològica».

Comentarios
Multimedia Diari