La plataforma del nou accelerador insisteix en tenir l’aparell abans d’un any a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús

Salut sosté que els tràmits segueixen el seu curs i desmenteix que hi haja una taxa sense pagar

16 julio 2020 08:40 | Actualizado a 18 julio 2020 09:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plataforma Nou Accelerador Lineal insisteix en reduir al màxim temps possible el procés per instal·lar el nou accelerador lineal, donat per la Fundació Amancio Ortega, a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús.

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre va iniciar a finals de juny els tràmits per substituir l’accelerador lineal de l’Hospital de la Santa Creu, que fa uns 11 anys que està en funcionament. El nou aparell, molt més eficient, va ser donat fa dos anys per la Fundació Amancio Ortega. Amb el nou accelerador tots els tractaments es podran fer a Tortosa i s’evitarà que alguns pacients hagin d’anar a l’Hospital de Reus.

En un futur, es traslladarà a l’edifici oncològic que es construeixi per a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, hospital de referència del territori. Salut ha optat per instal·lar-lo a Jesús ja que el projecte del nou edifici està aturat a l’espera d’una modificació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa. La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ja va explicar el primer dia que el procés és lent, d’un any aproximadament, ja que s’han d’emetre informes i calibrar l’aparell, i que els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d’anar a Reus (uns sis mesos) mentre dure el procés.

Dos dies després de l’anunci de l’inici de l’expedient, es va constituir una plataforma ciutadana per reclamar que el nou aparell s’instal·lés a finals d’aquest mateix any, però el cap de servei d’oncologia de l’Hospital Sant Joan de Reus, Joan Borràs, i el cap de protecció radiològica i física mèdica, Manel Artigues, van expressar que és «inviable», i que el termini d’un any és l’habitual en tots els altres aparells que s’han instal·lat.

La plataforma va explicar ahir que s’ha reunit ja amb la gerent de Salut i amb l’Ajuntament de Tortosa i va agrair-ne la predisposició. «El nostre únic objectiu com a plataforma és la instal·lació de l’aparell el més aviat possible. No entrarem en cap altre tema més sobre salut a la ciutat», va expressar el portaveu Josep Bayerri. «Però si podem evitar-li dos mesos a una persona malalta anar fins a Reus per cinc minuts de tractament, i perdre tot el dia, ja que s’aprofiten els viatges per recollir persones d’altres pobles, insistirem. Creiem que si es guanya una mica de temps en cada tràmit per portar l’accelerador, potser el podrem tenir en 8 mesos. No demanem el cel».

A més, expressen que, al seu parer, la donació de l’aparell «es podria perdre a principis de l’any que ve si no s’ha instal·lat, ja que hi ha una caducitat».

La plataforma també va retreure que els tràmits per instal·lar el nou accelerador lineal estarien encallats pel retard en el pagament d’una taxa administrativa de l’Institut Oncològic de la Catalunya Sud, organisme amb seu a l’hospital de Sant Joan de Reus, per tal que el Servei de Coordinació d’Activitats Radiològiques de Catalunya (SCAR) puga ara obrir i avaluar l’informe. Aquest detall «imprecís» ha sigut desmentit per la gerent Mar Lleixà al Diari afirmant que la taxa a hores d’ara ja està pagada i que els tràmits pel nou aparell estan ben encarrilats.

«En cap cas això està encallat. No hi ha res aturat», ha expressat. Lleixà ha remarcat una i una altra vegada que «tots tenim la mateixa intenció i voluntat, que és poder disposar de l’aparell el més aviat possible», però que cal «escoltar els experts». «Si poden ser 10 o 11 mesos doncs molt millor, però per als experts aquest no és el primer aparell que instal·len i ens hem de basar en una relació de confiança».

Comentarios
Multimedia Diari