Queixes de veïns d'Amposta per la pols que emet la Càmara Arrossera del Montsià

Els responsables de la cooperativa entenen les molèsties, però afirmen que es concentren en una època concreta de l’any i que s’està invertint en la millora dels processos

22 noviembre 2021 18:30 | Actualizado a 23 noviembre 2021 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de la zona de Valletes, a Amposta, demanen solucions a la Càmara Assossera del Montsià, per la pols que produeix la seva activitat i que s’acumula en aquesta part de la ciutat. Les molèsties es concentren durant els mesos de las sega i posteriors, entre setembre i novembre, quan la planta procedeix a l’entrada, neteja i assecament de l’arròs produït al delta de l’Ebre. Aquest procés emet una pols, especialment durant la nit, que cobreix tota la zona: carrers, cotxes estacionats, terrasses, piscines, etc, segons detallen al Diari alguns dels veïns afectats. També denuncien que els resulta impossible estendre la roba a l’aire lliure i que no poden obrir les finestres perquè, si no, la pols els entra a casa. A més, algunes persones presenten picors i al·lèrgies a aquest polsim procedent de l’arròs.

Una situació que es repeteix cada any. En aquest sentit, un grup de veïns ha decidit organitzar-se i estan acabant de constituir una associació d’afectats. A més, el passat 11 d’octubre van presentar un escrit de queixa a l’Ajuntament d’Amposta. Demanen al Consistori que insti a l’empresa a evitar aquestes emissions, amb la instal·lació de nous filtres o les inversions que siguen necessàries.

També preveuen presentar una denúncia davant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, que actualment té les competències en medi ambient.

Aquesta zona de la capital del Montsià, on està ubicada la Càmara des de fa 95 anys, es va desenvolupar urbanísticament fa dos dècades, amb la previsió que la cooperativa arrossera s’acabaria traslladant. Però no ha estat així ni hi ha cap previsió al respecte de moment. Així, veïns de la zona demanen que almenys s’inverteixi en uns filtres que evitin aquestes emissions, «com s’ha fet ja a altres municipis com l’Aldea».

Els serveis jurídics de l’Ajuntament d’Amposta estan ultimant la resposta a la queixa dels veïns, per a la que han requerit a la Càmara Arrossera informació i l’última auditoria realitzada, segons confirma al Diari l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs.

«Ja al 2017 el cas va arribar al Síndic de Greuges, que va obrir una actuació i va determinar que l’empresa treballava correctament », comenta Tomàs, qui detalla que des de l’Ajuntament s’és conscient de les molèsties que pateixen els veïns i es tutelarà que la cooperativa segueixi complint amb la normativa vigent.

Protocols i auditories

Des de la Càmara Arrossera, el president Marcel Matamoros remarca al Diari que la cooperativa compleix la normativa, passa totes les auditories pertinents i «inverteix de forma regular des de fa deu anys en la millora de les instal·lacions», per reduir la pols que genera. El president entén les queixes dels veïns però afirma que és difícil poder eliminar del tot l’emissió de pols, en especial durant els 20 dies de màxima activitat de la campanya de l’arròs.

La pols s’emet especialment per l’assecament del cereal, però també durant l’entrada els remolcs carregats i en d’altres processos. Només aquest any, els socis ha portat a la cooperativa uns 40 milions de quilos d’arròs.

La Càmara compta amb un protocol i s’han anat aplicant mesures concretes, com ara portes per tancar la zona de recepció, filtres de mànegues, extractors a les boques de les sitges,... a més, els pagesos han de portar els remolcs tapats.

La cooperativa també està a l’espera d’un estudi per reduir la pols que generen les màquines assecadores i que podria implementar en properes campanyes.

Els veïns afectats confien que es puguen trobar solucions abans de l’inici de la propera campanya, a finals de l’estiu de l’any que ve.

Comentarios
Multimedia Diari