Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La producció d'arròs al Delta de l'Ebre pot caure un 10% a final de segle

El model, creat amb el projecte Rises-AM i finançat per la UE, preveu que el fet que el nivell del mar s'elevi 73 centímetres té una probabilitat del 66% d'ocórrer

Europa Press

Whatsapp
Camp d´arròs al marge dret del delta de l´Ebre, ahir. FOTO: JOAN REVILLAS

Camp d´arròs al marge dret del delta de l´Ebre, ahir. FOTO: JOAN REVILLAS

La producció d'arròs al Delta de l'Ebre, una de les principals activitats econòmiques de la zona, podria caure un 10% a final de segle si el nivell del mar s'elevés uns 73 centímetres.

Aquesta és la principal conclusió d'un model elaborat per l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta), adscrit a la Generalitat, i que prediu els efectes de la pujada del nivell del mar sobre la producció d'arròs en diversos escenaris per a l'any 2100, ha informat l'Irta en un comunicat aquest dimarts.

El model, creat amb el projecte Rises-AM i finançat per la UE, preveu que el fet que el nivell del mar s'elevi 73 centímetres té una probabilitat del 66% d'ocórrer.

De fet, a l'escenari més pessimista definit pel Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (GIECC), la temperatura podria apujar 4,8 graus centígrads a final de segle i el nivell del mar s'elevaria 90 centímetres, un canvi que podria ser irreversible.

Segons aquesta predicció, el 50% de les zones del Delta de l'Ebre quedarien sota el nivell del mar, de manera que les pèrdues de producció amb vista a l'any 2100 arribarien al 30%.

Actualment, el 65% de la superfície del Delta de l'Ebre es destina a l'agricultura intensiva de l'arròs, que serveix d'hàbitat per a aus migratòries i també suposa un atractiu turístic. ESTRATÈGIES

De moment, s'estan estudiant estratègies que permetin reduir l'impacte de la intrusió salina al Delta, com el bombament d'aigua i l'aportació de sediments.

A més, l'Irta també està treballant per desenvolupar noves varietats d'arròs tolerants a la salinitat, un treball que s'emmarca en el programa europeu Neurice.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También