La reinvenció del borró: de barraques fins a para-sols ‘caribenys’

L'artesà Salvador Gómez es dedica a construir diferents productes amb aquest tipus de canya

03 agosto 2018 10:17 | Actualizado a 03 agosto 2018 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot va començar fa més de vint anys, quan Salvador Gómez treballava amb el conegut artesà David Monllau en la construcció de les tradicionals barraques del Delta de l’Ebre.

Fruit d’aquesta amistat i treball conjunt, quan Monllau es va jubilar va ser Salvador Gómez qui va agafar el seu relleu, reenfocant-lo cap al turisme rural.

Actualment, Salvador Gómez és l’únic «mestre barraquer» en actiu que queda a Catalunya.

D’aquesta manera va ser com va néixer, fa poc més d’un any, «Borró & artesania», una petita empresa de Deltebre que es dedica a construir para-sols, porxos i teulades de barraques amb borró.

El borró (Ammophila arenaria) és una planta que creix en terrenys arenosos i propers al mar; les seves canyes es caracteritzen per la resistència dels seus talls allargats. Al Delta és un dels llocs on creix de forma natural, tot i que està prohibit agafar-la per la seva condició de Parc Natural.

Cultiu propi
És per aquest motiu que el «mestre barraquer» compta amb una finca privada, ubicada prop de Balada, on cultiva la planta del borró d’una forma totalment sostenible i ecològica.

El pagès passa aproximadament un any cuidant el camp: primer planta el borró, cuida i rega la planta, la tracta contra les plagues si és necessari, i a la tardor comença la sega. 

Segons el propietari de l’empresa «les canyes poder arribar a durar 200 anys si el procés s’ha fet de forma correcta»

L’artesà declara que ell treballa la planta durant l’hivern; ja que és llavors quan els talls estan totalment secs de sàlvia, el que protegeix a les canyes de ser devorades per insectes com les formigues o les paneroles. 

Construccions biodegradables
Entre els diferents productes que l'empresa de Deltebre elabora amb la canya del borró destaquen els para-sols, els quals el mateix Gómez construeix en un període de mig dia o en un dia complet, segons la mida d’aquests.

«Normalment treballo sol, menys quan m’encarreguen una feina més laboriosa, llavors m’ajuden un parell de persones de la zona que també entenen d’arquitectura tradicional», declara l’artesà.

Tot i el poc temps que l’empresa porta al mercat, Gómez afirma que l’any passat va construir unes seixanta peces, el preu de les quals oscil·la entre els 200 i els 400 euros.

A més de para-sols i porxos de totes les mides, fa poc també van incorporar al catàleg unes «mantes de borró», que s’utilitzen per a cobrir terrasses.

Aquests productes, a més de ser biodegradables i sostenibles, es caracteritzen per la seva durabilitat i harmonia amb l’ambient on s’instal·len, que normalment solen ser terrasses, jardins o fins i tot algunes platges.

Comentarios
Multimedia Diari