La renovació de l’embarcador de Tortosa busca potenciar l’activitat al riu i el turisme

Les obres han estat executades per Ports de la Generalitat, amb una inversió de 101.000 euros i dos mesos de treball

09 octubre 2018 08:36 | Actualizado a 11 octubre 2018 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa estrena nou embarcador amb l’objectiu d’impulsar la façana fluvial i les activitats al riu. Les obres de remodelació de la infraestructura han tingut un cost de 101.000 euros i han durat dos mesos. Ahir, dilluns al matí, l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, van inaugurar oficialment l’embarcador fluvial. «És una gran satisfacció poder inaugurar-lo, sobretot amb el que això comporta de potenciació del turisme i també de l’activitat econòmica de la ciutat», apuntava Gómez. 
La funcionalitat de l’embarcador està relacionada amb la navegació d’esbarjo i esportiva al riu Ebre i com a punt d’itinerari turístic i de diferents activitats per a la població de Tortosa. Aquest embarcador és un dels quatre que hi ha al riu Ebre i que són de titularitat de Ports de la Generalitat, i està situat al costat del Club de Rem, a l’inici del passeig fluvial. «Un dels nostres objectius sempre ha estat acostar la ciutat al riu», ressaltava Roigé, recordant que en el seu moment ja es va fer la continuació del passeig vora riu a l’entorn de la part més central de la ciutat. 

Les obres han comportat la construcció d’un nou moll que s’eleva 30 centímetres respecte a l’anterior, per reduir l’afectació en cas de l’augment del cabal del riu. «Estem davant un riu que, en diferents períodes de l’any, augmenta el seu cabal i provoca que aquesta zona s’inundi. Per tant, necessitàvem tenir una instal·lació duradora, que es pugui mantenir amb el temps i que després d’inundar-se continuï en bones condicions».

Cal recordar que la riuada del passat 14 d’abril es va endur l’embarcador, que va ser arrossegat pel riu fins a Deltebre.
També s’ha renovat la línia per atracar per garantir un major grau de qualitat de servei per als vaixells la rampa d’avarada d’embarcacions s’ha restituït. A més a més, s’han fet noves canalitzacions per al servei d’aigua i enllumenat públic.

Els treballs s’han complementat amb la urbanització de l’esplanada per desenvolupar-hi activitats ciutadanes i l’accés a l’embarcador. A més, l’embarcador s’ha dotat d’equipaments nàutics: norais per amarrar els vaixells i defenses per evitar que els vaixells topin amb el cantell del moll. 

Finalment, la superfície de terra s’ha pavimentat i senyalitzat. «Una obra molt completa», en paraules de Gómez, qui assegura que «seguirem invertint en tot el que siguin instal·lacions portuàries a les Terres de l’Ebre». 

Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa han signat un conveni que estableix i regula la relació de cooperació entre les dues administracions per a l’ús de l’embarcador. El manteniment s’ha cedit a l’Ajuntament per tal que es facin càrrec a escala municipal de la gestió, conservació i neteja de la infraestructura. De la mateixa manera, també és l’Ajuntament qui ha de vetllar per la vigilància i seguretat de les activitats que es desenvolupin des de les instal·lacions de l’embarcador.

Amb aquest conveni, la Generalitat continua sent titular de la infraestructura i dels serveis prestats com ara, serveis d’amarratge i ús de superfícies, entre altres.

La riuada de l’Ebre del 14 d’abril es va endur l’embarcador fluvial de Tortosa. Aquest es va poder recuperar a Deltebre després que no suportés la força de l’aigua, es desancorés i fos arrossegat riu avall fins a la desembocadura. L’embarcador va ser reparat i tornat al seu lloc, tot i que calia una renovació urgent.

Comentarios
Multimedia Diari