La sembra en sec s'estén entre els arrossaires del delta de l'Ebre

Enguany el nou mètode s´aplicarà en unes 2.000 hectàrees, com a mesura per lluitar contra la plaga del caragol poma

19 mayo 2017 15:49 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tret de sortida a la campanya de l’arròs al Delta de l’Ebre amb la sembra en sec dels primers camps. Aquesta nova metodologia de conreu passa de les 120 hectàrees d’arrossars de la prova pilot que es va fer l’any passat a entre 1.500 i 2.000 hectàrees d’aquesta nova campanya (de les 22.000 que hi ha al Delta), un noranta per cent de les quals es concentra al marge esquerre. I és que es tracta d’un nou sistema que promet reduir els costos de producció en uns 300 euros per hectàrea i evitar els danys de les aus i en especial de la plaga del caragol poma, que afecta i molt l’hemidelta esquerre.

La sembra en sec s’avança uns quinze o vint dies a la campanya habitual, que arrencarà amb la inundació dels arrossars dels dos marges del Delta cap al dia 20 d’abril.

Per contra, amb aquest nou mètode la sembra es fa amb els camps eixuts i la inundació necessària per al creixement de l’arròs no es du a terme fins passat un mes. Segons detalla al Diari Juan Carlos Fornós d’Ebrecultius, l’empresa que ha introduït aquesta nova metodologia al Delta de l’Ebre després d’haver-la vist aplicar a Itàlia, aquest sistema pot ser una solució per mantenir a ratlla la plaga del caragol poma, que des del 2009 afecta greument el marge esquerre del Delta i en menor mesura també el marge dret.

«El caragol poma requereix d’aigua per a sortir de baix terra, desenvolupar-se i començar a menjar les plantes que té al seu abast. Retardant la inundació dels camps evitem que es mengi la planta de l’arròs quan està sortint. Quan arriba l’aigua i surt el caragol, la planta de l’arròs ha crescut prou perquè no la pugui perjudicar, i en canvi el caragol si que es menja les males herbes, de manera que fins i tot es pot convertir en un aliat», detalla Fornós alDiari. Aquest mètode de conreu també requereix menys quantitat de saponina per fer els tractaments contra la plaga.

Un altre dels beneficis, segons detalla Fornós, és que es poden evitar en bona mesura els danys que cada any causen les aus, especialment els flamencs, als camps inundats, en els moments en els que està sortint l’arròs (ja que confonen els arrossars amb llacunes on buscar menjar).

Que el sistema de la sembra en sec s’estengui per tot el delta de l’Ebre dependrà dels resultats dels cultius d’enguany. L’experiència de la darrera campanya ha servit per corregir errors i inconvenients però Fornós té clar que encara hi ha molt per aprendre. Al seu parer, si el sistema acaba confirmant-se com a idoni, es podria arribar a implantar en un 50 o 70 per cent de la superfície del Delta.

Amb tot, la sembra tradicional i la sembra en sec s’hauran de compaginar, ja que no tots els terrenys de la zona estan preparats o són idonis per a aquest nou sistema de conreu.

Comentarios
Multimedia Diari