La sequera a la conca castiga el cabal del riu i multiplica les algues

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) activa la situació d’alerta en algunes zones de la conca, mentre que el riu en el seu tram català es situa lleugerament per sobre del cabal mínim

23 mayo 2017 17:38 | Actualizado a 26 mayo 2017 16:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les algues al tornat al riu Ebre, empeses per les altes temperatures i un baix cabal. En plena primavera, època de pluges i desglaç de la neu acumulada al Pirineu, el cabal del riu al seu pas per les Terres de l’Ebre es manté molt baix, al límit del cabal mínim ecològic, que és de 80 m3/segon. 
Ahir al seu pas per Tortosa, era de 105 metres cúbics per segon. A Saragossa, la situació és força pitjor, com han relatat els mitjans de comunicació aragonesos, amb un cabal els últims dies que s’ha situat per sota dels 30 metres cúbics per segon, encara però per damunt del mínim ecològic fixat a la capital. Les plantes aquàtiques i la mosca negra hi han proliferat.

Fonts de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) asseguren al Diari que la clau del fenomen és l’absència de pluviometria suficient a la capçalera de la conca, a la Rioja i a les conques del marge dret del riu Ebre, dels rius  Jalón i Huerva. L’índex de sequera mensual de la CHE ha determinat que aquests territoris es troben en fase d’alerta i/o emergència, «es a dir, que les reserves dels seus embassaments i les aportacions dels rius està molt per sota de la mitjana».
La situació de sequera és especialment greu en algunes zones com la subconca del Huerva (Aragó), on ha plogut un 50 per cent menys de la mitjana dels últims 15 anys, fet que ha obligat a tallar el subministrament d’aigua de regadiu als pagesos. A la Rioja i Cantàbria també s’ha reduït l’aportació d’aigua als regadius.
Sortosament, l’estat dels rius i embassaments del marge esquerre, els que neixen al Pirineu, és millor.

El cabal del tram català del riu Ebre està regulat per l’embassament de Mequinensa, el més gran de la conca, que es situa aquesta setmana en el 75,5 per cent de la seva capacitat, quinze punts per sota que l’any passat. De fet, la capacitat dels embassaments a tota la conca no supera la mitjana dels anys 2012-2016.
Un cabal baix del riu Ebre no permet arrossegar sediments cap al delta de l’Ebre, dificulta la navegació fluvial a motor i perjudica la qualitat ambiental del riu.

La plaga de mosca negra, controlada

Un cabal baix del riu Ebre de manera persistent facilita la proliferació d’algues i amb elles de la mosca negra. Enguany, però, la campanya de lluita contra l’espècie que provoca dolorses picades s’està desenvolupant amb normalitat a les Terres de l’Ebre. El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha realitzat fins ara tres tractaments aeris contra les larves de la mosca, i la setmana vinent durà a terme un nou mostreig per preparar un quart tractament. Fins ara, detalla el tècnic Raül Escosa, la presència de mosca en estat adult no és alarmant. 

Comentarios
Multimedia Diari