L'administrador concursal permet a Agrofruit pagar part dels 600.000==euro== pendents de la liquidació

El grup citrícola assegura que el jutge ha aixecat les mesures cautelars a l'exdirector general imputat per set delictes

19 mayo 2017 22:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'administrador concursal ha donat llum verda per fer efectiu un pagament parcial dels 600.000 euros de la liquidació de la fruita que el grup Agrofruit té pendents amb els productors per la darrera campanya. Segons apunta en un comunicat el secretari del consell d'administració d'Agrofruit, el consentiment arriba un cop assolits els "objectius fixats". En concret, s'havia ordenat prioritzar els crèdits amb altres proveïdors externs. El secretari també assegura que, en una resolució dictada pel jutjat d'Instrucció número 2 de Tortosa a les diligències prèvies, el magistrat aixeca les mesures cautelars contra l'exdirector general d'Agrofruit, Xavier Guarner, imputat per diversos delictes.

En un comunicat, aquest diumenge, del secretari del consell d'Administració d'Agrofruit, Xavier Faura, ha explicat que l'administració concursal ha accedit a què el grup citrícola faci un nou "pagament parcial de la fruita" al socis productors i que aquest es començaran a fer "de manera immediata" des del serveis d'administració de la companyia. La liquidació pendent de la darrera campanya és de 600.000 euros, quan Agrofruit va manipular 40 milions de quilos de cítrics en una temporada difícil condicionada pel mal temps i els preus a la baixa.

Els pagaments per liquidar la fruita aportada pels socis productors va començar el passat mes de gener, però l'administrador concursal els va aturar de seguida. Exigia als gestors d'Agrofruit que, abans de fer efectives les liquidacions al soci, reduïssin el volum de crèdit contra la massa liquidant, retornant deutes amb proveïdors externs que tenien preferència, com a socis de l'entitat, per davant dels productors.

 

Adhesions al conveni amb el creditors

El grup ha confirmat que Agrofruit i la subministradora Ebrefruit ja han formulat la seva proposta de conveni amb el creditors al jutjat mercantil de Tarragona i anuncien un termini, fins al 15 de setembre, per presentar les adhesions per escrit a algunes de les propostes de pagament que es fan. Segons publica el diari econòmic Expansión, es proposa als creditors quites de fins al 95% a Agrofruit i fins al 70% a Ebrefruit. Hi haurà, però, condicions especials per als creditors laborals, amb pagaments a tres anys i sense quita; per als creditors amb deute inferior a 1.000 euros, amb retorn a nou anys sense quita; i per als creditors financers, a nous anys de retorn i quita del 50%.

Mentrestant, per poder superar aquesta fase del procés concursal i eixugar el deute -50 milions segons l'informe de l'administrador-, el grup negocia la incorporació imminent de nous inversors, del mateix sector citrícola o d'àmbits "complementaris", que puguin aportar liquiditat immediata i garantir el compliment del pla de viabilitat.

 

Mesures judicials

El grup citrícola està immers també en un procés judicial que afecta l'antiga cúpula de l'empresa. A principis de desembre de 2014, un escorcoll policial a les instal·lacions, ordenat pel jutjat número 2 de Tortosa, arran la denúncia d'un grup de socis, acabava amb la detenció i imputació de l'exgerent, Xavier Guarner, i tres directius de l'empresa, Josep Forés, Fernando Ferré i el president, Adolfo Algueró.

En el comunicat emès aquest diumenge, el grup assegura que el magistrat al càrrec de les diligències prèvies "ha aixecat, i per tant deixades sense efecte, totes les mesures cautelars", que es van imposar a l'exdirector general d'Agrofruit, Xavier Guarner. L'empresa ha assegurat que el jutge veu que "han decaigut els indicis que podien vincular - a Guarner- en la comissió d'un delicte d'apropiació indeguda i també han desaparegut les sospites de la possible comissió d'un delicte d'alçament de bens".

Tot i això, l'exdirector general estava imputat per cinc delictes més: falsedat comptable, administració deslleial o fraudulenta, insolvència punible, contra la hisenda pública i de falsedat documental. Es reconeix, per tant, que la causa continua oberta i segueixen les investigacions.

Comentarios
Multimedia Diari