Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'alcalde de Flix alerta la CE del "risc" que els terrenys d´Ercros "acabin sent un abocador a l'aire lliure"

L´eurodiputat Gambús adverteix Brussel·les que "la neteja del fang no haurà servit de res" si no es fa el mateix amb "el sòl i l´aigua, que també estan contaminats"

ACN

Whatsapp
L´alcalde de Flix, Marc Mur, el director general de Medi Ambient de la CE, Daniel Calleja, l´eurodiputat Francesc Gambús i el representant permanent de la Generalitat, Amadeu Altafaj, després de la reunió a Brussel·

L´alcalde de Flix, Marc Mur, el director general de Medi Ambient de la CE, Daniel Calleja, l´eurodiputat Francesc Gambús i el representant permanent de la Generalitat, Amadeu Altafaj, després de la reunió a Brussel·

L’alcalde de Flix, Marc Mur, i l’eurodiputat Francesc Gambús han denunciat aquest dimecres a la Comissió Europea la paràlisi dels treballs de descontaminació dels terrenys d’Ercros. Mur i Gambús s’han reunit amb el director general de Medi Ambient comunitari, Daniel Calleja, per advertir-lo que “la neteja del fang no haurà servit de res” si no es fa el mateix amb “el sòl i l’aigua, que també estan contaminats”. Mur ha alertat del “risc” que “aquestes hectàrees, que haurien de quedar en perfecte estat per seguir tenint un ús industrial, acabin sent un abocador amb sòls contaminats a l’aire lliure”. En la reunió també ha participat el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj.

Mur i Gambús demanen a Brussel·les que tingui una “visió transversal de la descontaminació dels terrenys d’Ercros a Flix”. Tot i que la UE ja ha cofinançat amb més de 115 milions d’euros la neteja dels fangs del riu, li reclamen que ara no s’oblidi “del pantà i els aqüífers propers”. “Només cal anar a Flix per adonar-se que el sòl, l’aigua i els fangs són un conjunt”, una “problemàtica ambiental de gestió” d’Ercros “durant més de 120 anys”, ha explicat l’eurodiputat a Calleja. “Per poder dir que els diners que hem dedicat fins ara no són diners llençats al riu, hem d’acceptar que és només la primera fase d’un projecte molt més global, d’una neteja integral de tot el territori ocupat per Ercros”, ha insistit. “No es netejaran gratis, caldrà més diners i per ser el més àgils possible hem de posar d’acord les quatre administracions”, la local, la Generalitat, l’Estat i Brussel·les, ha defensat Gambús.

L’alcalde i l’eurodiputat han sortit “contents” de la reunió amb Calleja. “Hem vist que hi ha interès, per part de la Comissió Europea i del seu director general, de tenir més informació i sense cap dubte se’ns ha estès la mà per col·laborar”, ha celebrat Mur. “Ens hem trobat un director general obert de mires, amb ganes d’escoltar els plantejaments i amb una mà estesa a col·laborar a tots els nivells”, s’ha felicitat també Gambús. “Flix ha acabat una etapa i ara en comença una altra per encarar el futur de la millor manera possible”, ha assegurat l’eurodiputat del PP europeu, l’únic català membre del comitè de Medi Ambient de l’Eurocambra.

Mur ha reivindicat “l’aplicació del principi que qui contamina paga” i ha recordat que “durant molt temps Ercros ha guanyat diners” però ha “generat uns problemes mediambientals” que ara li toca “reparar. L’alcalde, però, defensa que Brussel·les i les “administracions públiques” haurien de “tutelar com s’han de fer les coses i amb quin calendari”. “La possibilitat d’un cofinançament europeu no s’ha tancat, però el que lògicament hem de fer tots és tenir clar que qui ha de fer front a la despesa és Ercros”, ha insistit Mur.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También